Ga naar hoofdinhoud

Winnaar SchildersVakprijs is bron van inspiratie


Terwijl Ajax zich nog moet zien te plaatsen voor de volgende ronde van de Champions League, zit het kampioenenbal voor schilderend Nederland er alweer op. Vanwege corona niet met de gehoopte entourage, maar wel met een mooie winnaar: Dofine uit Winschoten. Met het veelzijdige en -kleurige werk Ruby Rose in Utrecht grepen Hans Luiken en zijn team de Nationale SchildersVakprijs 2020.

Winnaars bij elkaar, met (vlnr) Renko van Foeken, Hans Luiken, Menno Boelens, Ruben van der Kruis en Petra Baartman

Luiken was er beduusd van, staand op het podium van Industrial Studios in Arnhem. Dat was dit jaar de locatie van de uitreiking, via een livestream voor iedereen te volgen. De pandemie zette een streep door de gebruikelijke gang van zaken bij deze jaarlijkse ‘grande finale’: een locatie met grandeur – zoals vorig jaar Slot Zeist – en een diner met alle genomineerde kandidaten.

‘We hebben een waanzinnig leuk en creatief team’, sprak Luiken zijn dankwoorden. ‘Dat spel van bedenken, ontwerpen, kennis van materialen en het dan ook kunnen toepassen, is geweldig.’ Hij doelde op een keur aan technieken en afwerkingen, onder meer aangebracht met spuitbus. ‘Marcus Wedman heeft het voor elkaar gekregen in één week alle graffiti aan te brengen. Dat vind ik waanzinnig knap.’ Het ontwerp is een knipoog naar het verleden als bloemenwinkel van de inmiddels hippe horeca-hotspot Ruby Rose. De aanpak van Dofine – van ontwerp tot uitvoering, en dat in vloeiende samenspraak – is bovenal een bron van inspiratie voor andere en potentiële nieuwe schilders.

Ruby Rose

Duizenden tegeltjes

Het Groningse bedrijf was ook genomineerd voor het beste decoratie- en restauratieschilderwerk, maar met die categorieprijs ging Petra Baartman aan de haal. In DOMUSDELA in Eindhoven – een pand met verschillende functies – herstelde zij onder meer zo’n 8.000 wandtegeltjes. Ook realiseerde ze een goudwand in de brasserie en een stencilpatroon op de betonvloer van de serre. Verder maakte ze een imitatie van baksteentjes in de bijbehorende Paterskerk en nog veel meer.

De prijs is een beloning voor onder meer haar enorme veelzijdigheid. ‘Hartstikke leuk’, zei Baartman na het in ontvangst nemen van de award, waarmee ze ook de derde genomineerde achter zich liet: Zwollenaar Bert Jonker met Museumhuis Van Eysinga in Leeuwarden. Baartman was letterlijk stil van de waardering, zag ook Annemarie Brüning, die de avond soepel aan elkaar praatte en goed beslagen ten ijs kwam.

DOMUSDELA

Kroon op het werk

De winnaar van de categorie nieuwbouw en renovatie was een project dat op de valreep nog werd ingezonden: een woning in Oldeberkoop door Meesterschilders Friesland. Een combinatie van binnen- en buitenschilderwerk, nieuwbouw en monumentale oudbouw en behangen. Wie het pand betreedt, proeft volgens directeur Menno Boelens de liefde voor het vakmanschap. De schilders die tekenden voor de uitvoering kregen van hem een paar pluimen op de hoed: Elzerd Zijlstra en Wytze de Jager. Boelens: ‘Hartstikke gaaf, dit is een geweldige kroon op ons werk.’ De andere twee genomineerde in deze categorie waren Riemer Schilders uit Huizen (project: Carré van Bloemendaal) en Van der Kruis Vakschilders uit Maarheeze (dorpswoning Leenderstrijp).

Woning Oldeberkoop

In de categorie onderhoudsschilderwerk won Van Foeken Schilderwerken uit Soest met dijkhuis De Krakelinge in Spijk (gemeente West Betuwe). Renko van Foeken en zijn team versloegen daarmee Schildersbedrijf Brabander uit Den Bosch (raadhuis gemeente Vught) en Stijlaart Schilders uit Utrecht met Grand Hotel Karel V in dezelfde stad. Juryvoorzitter Jan Maurits Schouten: ‘Dit is elk jaar weer de categorie met de meeste inzendingen. Onderhoudsschilderwerk komt ook het meest voor in Nederland. Uitzonderlijk goed schilderwerk zat er deze keer niet tussen, maar wel heel behoorlijk schilderwerk en daarmee eren wij alle prima schildersbedrijven in Nederland.’ Van Foeken: ‘Ik vind het prachtig, had dit nooit verwacht. Super.’

De Krakelinge

Ultieme erkenning

Tot slot werden de publieksprijs en klanttevredenheidspluim uitgereikt. Waar Ruben van der Kruis nog naast een categorieprijs greep, pakte hij wel de publieksprijs met zijn project met recordglans in Leenderstrijp. ‘Super’, sprak Van der Kruis. ‘Heel blij mee. Dank aan iedereen die op ons gestemd heeft.’ De klanttevredenheidspluim – toegekend na onderzoek van USP Marketing Consultancy – ging naar Coenraad Bot met een monumentaal pand in Den Helder. Bot beschikte van alle 37 voorgeselecteerde kandidaten – uit in totaal 49 inzenders – over de meest tevreden opdrachtgever. Bot: ‘Ik ben nu drie jaar ondernemer, dit is erkenning voor mijn vak.’ Zoals alle winnaars vanavond de ultieme erkenning kregen voor hun vakman- of vakvrouwschap.

Dorpswoning Leenderstrijp
Monumentaal pand Den Helder

De uitzending is terug te kijken via deze link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Nog 1 maand om jouw mooiste project in te sturen

Video | Uitreiking SchildersVakprijzen 2022

Publieksprijs NSVP trekt recordaantal stemmers

Kilometertellers NSVP-juryleden draaien overuren

Dit zijn de nominaties voor de Nationale SchildersVakprijs 2022


Naar archief >