De Nationale SchildersVakprijs 2022

 

Museumhuis Van Eysinga, Leeuwarden

Nominatie Nationale SchildersVakprijs 2020

Inzender:
Bert Jonker Restaurator beschilderingen – Kleuronderzoek, Zwolle

Categorie:
Decoratie- en restauratieschilderwerk

Stem voor dit project

Projectomschrijving
In opdracht van Vereniging Hendrick de Keyser behangselschilderingen realiseren voor de eetkamer van Museumhuis Van Eysinga in Leeuwarden. Dit aan de hand van een familieportret van de familie van Eysinga, gemaakt in 1780 in diezelfde kamer. Hierop is in achtergrond de schouw te zien met aan weerszijden landschapsschilderingen. Het moest een interpretatie worden van deze schilderingen, echter wel in techniek en uitvoering zoals in die tijd gebruikelijk was. Daarnaast moest op een wand van de kamer worden uitgelegd hoe een behangselschildering wordt gemaakt qua ondergrond, opbouw en uitvoering.

Motivatie inzender
Niet eerder gemaakt, dus er was geen werkomschrijving. Mijn enige ervaring is het restaureren van dergelijke behangselschilderingen. Daardoor heb ik wel inzicht in de toe te passen materialen, opbouw en de destijds gebruikte pigmenten. Met deze inzending wil ik het prachtige streven van Vereniging Hendrick de Keyser onder de aandacht brengen. Iedereen kan de zorgvuldig ingerichte stijlkamers van de museumhuizen bewonderen. Ook vind ik het belangrijk dat de oude traditie van het schilderen van behang weer aandacht krijgt.

Terug naar overzicht

Sponsoren


 

Nationale SchildersVakprijs

Met deze prijs willen wij  het kwaliteitsbewustzijn in de schilder-/onderhoudsbranche bevorderen. Daarnaast willen wij het kwaliteitsschilderwerk bij belangrijke derden verder promoten, zoals bij opdrachtgevers. Dit doen wij  door het belonen en prijzen van bijzonder schilder-/onderhoudswerk. De Nationale SchildersVakprijs bestaat sinds 2008 en wordt eens per jaar georganiseerd door Eisma Bouwmedia, uitgever van SchildersVakkrant, Eisma‚Äôs Schildersblad en SchildersVak.nl.

 

Contact

Nationale SchildersVakprijs, SchildersVakkrant, Eisma’s Schildersblad en SchildersVAK.nl zijn merken van Eisma Bouwmedia.

Eisma Bouwmedia
Informaticaweg 3
7007 CP Doetinchem
Tel. 088 294 49 00, e-mail schildersvakprijs@eisma.nl


De Nationale SchildersVakprijs is een activiteit van Eisma Bouwmedia. Auteursrecht voorbehouden. Op gebruik van deze website zijn de volgende regelingen van toepassing.

Disclaimer | Privacyverklaring | Leveringsvoorwaarden | Cookiebeleid