Ga naar hoofdinhoud

Inspectie vraagt gedetailleerd overzicht gevaarlijke stoffen


Een ‘enorme administratieve opgave’. En: ‘Dit gaat naar onze mening veel te ver’. Het is de reactie van OnderhoudNL op de brief die leden van deze brancheorganisatie recent hebben ontvangen van Inspectie SZW.

De arbeidsinspecteur van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid verzoekt in dit schrijven een overzicht van gevaarlijke stoffen in te dienen. Hoeveel schildersbedrijven hierom is gevraagd, is niet duidelijk.

Toch roept OnderhoudNL degenen die de brief hebben gekregen op zich te melden. Want van elk product waar gevaarsymbolen op staan, zou aan de hand van het veiligheidsinformatieblad (VIB) moeten worden uitgezocht welke componenten er precies inzitten. Op detailniveau, aldus OnderhoudNL, want per hoeveelheid van elk specifiek CAS-nummer. Dit is een internationaal erkende code die de exacte identiteit van een stof weergeeft.

De inspectie heeft de brief in het kader van een pilotproject naar duizend bedrijven in verschillende branches gestuurd. Om schilders niet met een hoop extra werk op te zadelen, heeft OnderhoudNL de handen ineengeslagen met andere sectoren en werkgeversbond VNO-NCW. Ook heeft zij contact gezocht met Inspectie SZW. Doel: ‘Het probleem bespreken’ en ‘samen optrekken’.

Inventarisatieplicht

Algemeen geldt dat wie met een product werkt waarop een gevarenpictogram staat, kennis neemt van de risico’s en zijn medewerkers hierover informeert en instrueert. Ook voor mogelijke stoffen die vrijkomen bij het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden, zoals asbest, (hard)hout en chroom-6, geldt deze inventarisatieplicht. De hiervoor benodigde veiligheidsinformatiebladen zijn op te vragen bij leveranciers of via veiligmetverf.nl. Deze website bevat een ruime databank met VIB’s van zowel verfproducten als lijmen en kitten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Schilderslonen stijgen met meer dan tien procent

OnderhoudNL baalt van lastenverzwaring

Forse loonstijging heilig huisje voor vakbonden

John Frostbrug geschilderd, Waalbrug in de wacht

OnderhoudNL: Kanttekeningen convenant Emissieloos Bouwen


Naar archief >