Witte zoutuitslag van binnenmuren verwijderen • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud
« Vragen

Witte zoutuitslag van binnenmuren verwijderen


Vraag:

Wij hebben als schildersbedrijf een groot seniorenappartementencomplex onderhanden. In dit complex zijn ook binnenmuren met schoon metselwerk welke niet hoeven te worden geschilderd, maar waarop witte uitslag zit (zie foto). Onze opdrachtgever vindt dit uiteraard lelijk en nu moeten wij het van de muren verwijderen. Hoe pakken we dit aan?

Antwoord:
Bij muren is er regelmatig sprake van zoutuitslag. Buiten verdwijnt deze na verloop van jaren door weersinvloeden. Maar is binnen bij schoon metselwerk eenmaal een grauwsluier aan de orde, dan blijft deze gewoon zitten. Zoutuitslag binnen is niet nodig en in wezen een bouwfout. Om het vervuilde metselwerk binnen schoon te maken, zijn er inmiddels producten waarmee de uitslag vrijwel zonder risico is te verwijderen. Zo brengt Remmers hiervoor Arte Mundit op de markt. Dit betreft een huidvormende, dikke pasta-achtige latex welke zeer traag droogt en met een kwast, vachtroller of spuit dik moet worden aangebracht.
 
Alle niet te behandelen delen in de directe omgeving, zoals gelakte delen, gevoelige metalen, vloeren e.d. gedurende de werkzaamheden beschermen, bijvoorbeeld door deze met een folie af te plakken. Na een dag drogen is de reinigingspasta – met de hierin inmiddels opgenomen vervuiling – door lostrekken en peuteren eenvoudig te verwijderen. Het is een arbeidsintensief klusje, maar de muren worden er schoon van, zonder dat het product schade toebrengt aan het metsel- en voegwerk. Te lange wachttijd (meer dan drie dagen) moet worden vermeden, omdat de elasticiteit van de laag verloren gaat waardoor het verwijderen beduidend moeilijker wordt.
 
Buitenmuren
Het rubberachtige product bevat stoffen die niet reageren met de ondergrond, maar gedurende het droogproces stoffen vasthechten en opnemen in de laag. Stof, zouten, roet en andere vervuiling op metselwerk, maar ook op stucwerk, glad hout en andere ondergronden kunnen hiermee worden verwijderd.
 
Stoffen worden niet terug in de ondergrond opgelost. Bij zoutuitslag op buitenmuren is het advies muren droog af te borstelen met een harde nylonborstel. Ondanks deze reiniging kan de zoutuitslag weer terugkomen, doordat neerslag zouten bij verdamping mee terug naar het steenoppervlak transporteert. Na droging zetten de zouten zich af en zijn dan wederom zichtbaar als vervuiling. Pas na meerdere keren schoonmaken zal de zoutuitslag uiteindelijk verdwijnen.


Deel via:

Heeft u zelf een vraag? Stuur deze dan hier in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.