Ga naar hoofdinhoud

Werkgevers: individuele scholingsbudgetten in cao


Werknemers moeten beter opgeleid worden en meer in staat zijn om hun eigen werktijd in te delen. Dat staat in de gezamenlijke ‘arbeidsvoorwaardennota 2017’ van branchekoepel AWVN en de werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland. Die geeft richting aan cao-onderhandelingen.

Leeftijd en lengte van een dienstverband worden minder belangrijk in cao’s, vinden de werkgevers. Zo zouden ‘ontziemaatregelen’ zoals extra vrije dagen voor oudere werknemers, moeten verdwijnen ten bate van regelingen voor álle werknemers. Daar hoort een persoonlijk keuzebudget bij.

Onderwijs zien de werkgeversorganisaties als extreem belangrijk: een goed opgeleide beroepsbevolking is essentieel voor de economische groeikracht van Nederland. Daarom zou er een soort ‘loopbaan-apk’ moeten komen waarin de werknemer doorgelicht wordt op zijn positie voor de arbeidsmarkt. Scholingsbudgetten van branches zouden breden ingezet moeten worden, er zou een individueel scholingsbudget voor werkenden moeten komen (in de schilderbranche is zo’n budget juist wegens teleurstellend gebruik ervan afgeschaft) en de transitievergoeding zou veel beter gekoppeld moeten worden aan scholing om de werknemer zo snel mogelijk weer aan het werk te laten gaan.

Werknemers zouden, waar mogelijk via ‘zelfroostering’ meer zelf hun tijd moeten kunnen indelen. Dat betekent ook dat vaste overwerktoeslagen zouden moeten verdwijnen.

De arbeidsvoorwaardennota is een uitgangspunt voor de werkgevers voor de onderhandelingen in de diverse cao’s. Een uitspraak over loonsverhoging doet de nota niet: dat moet per sector bekeken worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Havisten stromen vaker door naar het mbo

Gigantische kinderboekenkast op Haagse muur

Campagne tegen kwast spoelen onder de kraan

West knapt zuidelijk seinwezen op

Lage-inkomensvoordeel voor werkgevers vervalt


Naar archief >