Ga naar hoofdinhoud

Wat is de gunstigste rechtsvorm voor je bedrijf? BV, NV of toch ZZP?


Welke rechtsvorm is voor je bedrijf het meest interessant? Je wilt graag een eigen zaak beginnen of overweegt een andere rechtsvorm. Kies je er dan voor om risico-aansprakelijkheid te verlagen? Of voor wat je fiscaal gezien het voordeligst uitkomt?

Zzp-boekhouder analyseert voor je het verschil tussen de eenmanszaak, V.O.F, maatschap en B.V.

Kies je voor een Besloten Vennootschap (BV)?

De BV heeft rechtspersoonlijkheid, wat betekent dat je niet hoofdelijk aansprakelijk bent als eigenaar. Maar je bent wel aansprakelijk voor het bedrag dat je hebt geïnvesteerd in de BV (het eigen vermogen). Over de winst van de BV wordt vennootschapsbelasting betaald. Bij een hogere winst, zeg boven de 150k, is de belastingdruk bij een BV lager dan die bij een eenmanszaak. Nadeel is wel dat je ook wat extra kosten krijgt zoals voor de salarisberekening, loonheffing en jaarrekening.

Oprichten van een BV

Het oprichten van een BV vereist wel meer stappen als de voorgaande rechtsvormen. Naast een inschrijving bij de KvK, is voor de oprichting een oprichtingsakte bij de notaris nodig en een aandelenemissie. Een verplichte storting hoeft echter niet meer. Het kan al vanaf 1 euro.

Loon uit een BV halen

Bent je directeur en grootaandeelhouder van je BV? Weet je wat je jezelf minimaal uit moet betalen? Het gebruikelijke loon moet minimaal €47.000 zijn. Bovendien moet je jezelf minstens het loon uitbetalen ter hoogte van het loon van je best verdienende medewerker.

Je kunt als directeur-grootaandeelhouder als geld zowel loon als dividend uit je BV halen. 

Kies je voor een eenmanszaak?

Fiscaal gezien is een eenmanszaak voor de kleine zzp’er in beginsel fiscaal voordeliger dan een BV. In het bijzonder de eerste drie jaar. Als ondernemer heb je dan recht op de mkb-winstvrijstelling, startersaftrek en de zelfstandigenaftrek. Als eigenaar betaal je Inkomstenbelasting. De eenmanszaak is het gebruikelijkst voor ondernemers die uitgaan van een winst van minder dan €150.000.

Bij een eenmanszaak dek je echter niet direct je risico-aansprakelijkheid af zoals bij de BV.

Kies je voor een Vennootschap Onder Firma (VOF)?

De VOF is eigenlijk een uitgebreide eenmanszaak. Het verschil is dat er nu twee of meerdere eigenaren (of vennoten) onder één naam samenkomen. De winstverdeling gebeurt op basis van een bepaald percentage dat gezamenlijk is afgesproken. De vennoten betalen Inkomstenbelasting.

Kies je voor een maatschap?

Een maatschap is een samenwerking met meerdere mede-eigenaren (maten) en komt vaak voor onder medisch specialisten, zoals fysiotherapeuten en tandartsen. Een tip van zzp-boekhouder is om alle afspraken duidelijk vast te leggen in een overeenkomst. Zoek ook goed uit en leg vast wie welk bedrag bij de bank kan opnemen. Bij grote opnames is het verstandig om vast te leggen dat alle maten dat moeten ondertekenen.

Zowel bij de eenmanszaak, VOF als de maatschap ben je hoofdelijk aansprakelijk voor schulden die de onderneming maakt. Dat betekent dat de schulden kunnen worden verhaald op je volledige privévermogen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.