Ga naar hoofdinhoud

Personeel werven


De schilders- en vastgoedonderhoudsbranche zit te springen om nieuwe werknemers. Zo hebben de OnderhoudNL-leden gemiddeld 4,1 vacatures openstaan, 51 procent van sector Schilders geeft aan dit de grootste uitdaging te vinden en bij sector Vastgoed is dit 73 procent, blijkt uit de nieuwste BrancheBarometer.

OnderhoudNL start daarom een campagne om werknemers voor de sector te werven. Ondanks de nijpende arbeidskrapte staan er nog altijd mensen werkeloos aan de zijlijn.

Zoals mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) en dat is zonde, vindt Piet Geert Nicolay. Als lector ‘Weerbaarheid’ aan NHL Stenden Hogeschool doet hij al jaren onderzoek naar deze doelgroep. Naar schatting heeft 12 tot 16 procent van de bevolking een LVB, wat betekent dat ze een IQ tussen de 50 en 70 hebben. Dan heb je het over 2,5 tot 3 miljoen mensen. Velen werken niet, omdat zij moeite hebben een baan te vinden en te behouden.

Nieuw onderzoek van Nicolay toont dat werkgevers bij het aannemen van mensen met een LVB meteen denken aan zaken als het creëren van een prikkelarme werkomgeving of het aanbieden van eenvoudige, repeterende taken, maar juist afwisselende werkzaamheden en aandacht voor persoonlijke groei blijken de belangrijkste succesfactoren om deze doelgroep aan het werk te krijgen.

Dan is er nog het salaris. Nicolay hoort vaak van ‘LVB’ers’ dat ze  worden onderbetaald. Ook zit een vast contract er meestal niet in. In veel gevallen wordt het tijdelijke contract beëindigd wanneer het subsidietraject voor de werkgever afloopt.

Uit het onderzoek komt een aantal heldere do’s en don’ts die iedere werkgever als leidraad kan gebruiken om een langdurige arbeidsrelatie met hen op te bouwen. Van het maken van heldere afspraken, het aanwijzen van één vast aanspreekpunt en het aanbieden van gevarieerde taken tot het tonen van waardering in de vorm van complimentjes, een goed loon en persoonlijke ontwikkelkansen.

Nicolay weet zeker dat mensen met een LVB die een eerlijke kans krijgen, werknemers voor het leven zijn. Volgens hem gaat deze doelgroep voor je door het vuur en is ontzettend trots en trouw. Een betere ambassadeur kun je je als werkgever niet wensen, stelt hij. Op basis van zijn onderzoek zie ik dan ook.een potentiële bron waaruit onze branche mogelijk personeel kan putten.

Eén reactie op “Personeel werven

  • Klaas de Wit

    Gisteren (3 feb.) kwam het kabinet ook met een waarschuwing. Volgens Karien van Gennip (Werkgelegenheid) zal het tekort aan werknemers in ondermeer de zorg, onderwijs en techniek ‘structureel blijven’. “Er zijn in de toekomst minder werkenden. Daar is geen simpele oplossing voor.” Als het een simpele oplossing zou zijn had het bedrijfsleven dit zelf al opgelost en geen kabinet nodig die er ook geen been in ziet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


De Jongh Waardenburg wint Nationale SchildersVakprijs

Snijder Schilderwerken is nu ERM-gecertificeerd

TNO onderzoekt impact van zwart geschilderde wiek

Publieksprijs NSVP stevent af op fotofinish

FD Gazelle Award voor Mavro International


Naar archief >