Ga naar hoofdinhoud

Strijd tegen verplicht schilderspensioen gaat door


De veelgehoorde uitspraak dat zzp’ers niet sparen voor hun pensioen, gaat niet op voor zelfstandige schilders. Dat stelt Zelfstandigen Bouw (ZB). De ondernemersorganisatie voor zzp’ers in de bouw baseert zich op een door haarzelf geïnitieerde enquête van onderzoeksbureau Panteia.

'57 procent van de zzp-schilders wil van de pensioenverplichting af', aldus Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw

Zelfstandigen Bouw rept van een representatief onderzoek. Navraag leert dat 376 schilders zijn ondervraagd, zowel leden als niet-leden van ZB. 95 procent van hen zou hebben aangegeven geld opzij te zetten voor later. ‘Drie op de tien hebben ook nog een lijfrente, achttien procent belegt en dertien procent spaart door te investeren in onroerend goed (anders dan de eigen woning)’, schrijft ZB.

Hoger beroep

Zelfstandige schilders zijn de enige zelfstandigen zonder personeel die verplicht zijn aangesloten bij een bedrijfstakpensioenfonds, in hun geval het BPF. Zelfstandigen Bouw voert hiertegen al jaren een juridische strijd. De rechter wees een verzoek om een eind te maken aan de verplichting in eerste instantie af. 29 oktober, deze donderdag, dient het hoger beroep.

’57 procent van de zzp-schilders wil van de verplichting af’, zegt voorzitter Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw. ‘Dat blijkt andermaal uit deze enquête.’ Van die groep vindt eenderde deel dat het BPF weinig oplevert. Dat strookt volgens Verhoef met berekeningen die ZB heeft gemaakt. ‘Gemiddeld ontvangen zzp-schilders nauwelijks meer aan pensioen dan zij aan premie hebben betaald.’

Als de respondenten de keus zou worden geboden, zou slechts 23 procent zijn pensioen regelen via het BPF. De rest kiest voor een andere wijze en slechts twee procent zou niets regelen, aldus ZB. Verhoef: ‘Je hebt dus helemaal geen verplichting nodig om zzp’ers iets aan hun pensioen te laten doen.’

Zie ook: Premieverhoging schilderspensioen dreigt

7 reacties op “Strijd tegen verplicht schilderspensioen gaat door

 • H.J. Visser

  Het BPF heeft een negatief eigen vermogen, ze zijn immers niet in staat om voor 100% aan hun toekomstige verplichtingen te voldoen maar slechts voor 97%. En aan zo’n failliet bedrijf moeten wij verplicht een deel van ons salaris afdragen?

 • Frans

  De verplichting om je pensioenverzekering onder te brengen bij het BPF is echt van de vorige eeuw en niet meer van deze tijd. Iedereen moet vrij zijn om zelf te kiezen bij welke verzekeraar hij of zij haar pensioengeld af wil dragen.

 • Hans

  Dan kunnen we de ZZp , ers ook wat goedkoper inhuren !!

  Gelijk maar afschaffen dan !

 • pension is voor je zelf . voor mij hoeft het niet weg . Maar snap dat je je eigen geld wel ergens anders in wil investeren . Helaas moeten we ieder keer wel veel afrekenen .maar als we het nodig hebben met ons pension krijgen we maar heel weinig terug . Er blijft veel van ons geld achter bij het pensionfonds.

 • René bruns

  Wat zijn nu de kosten dan van een zpper per maand ?

 • pieter

  de kosten voor een zzp ,er zijn minimaal 123,60 €
  na 50 jr. werken geniet ik van een pensioen van 288 €
  en met een lagere dekkingsgraad wordt het alleen maar minder.

 • Ik ben zzp-schilder. Sinds 2018. Heb inmiddels voldoende pensioen opgebouwd en heb de verplichte pensioenopbouw van BPF schilders niet nodig. Daarbij komt dat ik een alleenstaande vrouw ben en als ik met pensioen ga op mijn 68ste en ik ga op mijn 69ste dood, dat niemand aanspraak kan maken op mijn BPF pensioen. Dus het bedrag dat ik heb gespaard via BPF en dat is uitgerekend ruim € 20.000, gaat naar de BPF. Ik heb alles geprobeerd om het terug te draaien, maar geen kans.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Kabinet tornt mogelijk aan zelfstandigenaftrek

‘Zzp’er aantrekkelijker dan uitzendkracht’

Plan om zzp’er vestigingsadres te laten afschermen

Schilderpensionado’s krijgen in oktober meer geld

Leo geeft en ‘geet’ nu toch echt bijna weg


Naar archief >