Ga naar hoofdinhoud

Premieverhoging schilderspensioen dreigt


De dekking van het BPF Schilders, met name de beleidsdekkingsgraad, loopt vrij plotseling flink terug. Het pensioenfonds waarschuwt al voor mogelijke premieverhoging. Verlaging van het pensioen is ook niet ondenkbaar.

Veel grote pensioenfondsen kampen met dezelfde problemen zodat verlaging van miljoenen pensioenen dreigt. De actuele dekkingsgraad van het BPF was alleen in januari van dit jaar meer dan 100 procent (104) daarna heeft het tussen 91,7 (april) en 98,0 (augustus) gezweefd. Dat betekent dat ook het gemiddelde over de afgelopen 12 maanden, de beleidsdekkingsgraad, nu met procentpunten achteruit gaat. In mei lag die nog op 100 procent, in september op 97,8. De beleidsdekkingsgraad geeft het meest betrouwbaar aan of er genoeg geld in kas is om aan alle aanspraken en toekomstige aanspraken te voldoen. Bij een score van onder de 100 procent is dat in principe niet het geval en zal er bijgestuurd moeten worden.

Waar andere pensioenfondsen al spreken over een verlaging van de uitkeringen heeft het BPF Schilders het in haar nieuwsbrief het voorlopig alleen over een mogelijke stijging van de pensioenpremies.

Oorzaak voor de slechte positie van de pensioenfondsen is volgens alle deskundigen de al zeer lange tijd zeer laag blijvende rente. Daardoor rendeert het kapitaal van de fondsen onvlodoende.

7 reacties op “Premieverhoging schilderspensioen dreigt

 • Henk

  Als verzekeringen hun premies verhogen mag je ze toch beëindigen?

  1. Peter Postma

   Beste Henk,
   een pensioen bij een BPF is geen verzekering

   1. Alex

    Jawel hoor, een zogenaamde wurgverzekering waar je niet onderuit kan, hoe slecht ze ook presteren.

    1. Frank Dortmans

     Je hele leven vet betalen en wanneer je achter een rollator met pensioen mag kun je op een houtje bijten i.p.v. een biefstuk, schrapers zijn het.

   2. Fred

    Het is gewoon een collectief verzekeringsproduct waar je premie voor betaalt en die tot uitkering komt als je schade lijdt door inkomstenderving wegens pensionering. Dus wel degelijk een verzekering. Net als de inboedelverzekering van je huis. Alleen bij die laatste hoop je dat je hem niet nodig hebt, bij de pensioenverzekering hoop je dat je hem nog heel lang nodig hebt.

 • Je hele leven vet betalen en wanneer je achter een rollator met pensioen mag kun je op een houtje bijten i.p.v. een biefstuk, schrapers zijn het.

 • Kees

  Eindelijk eens de pensioenpremie omhoog het wordt hoog tijd.

  Tenslotte is de premie al vele jaren niet kostendekkend er wordt maar 68% premie geheven voor de opbouw van 100%.
  Dat houdt in dat er wel 1 euro opgebouwd wordt op de pensioenrechten en er maar 68 cent ingelegd wordt. Dat betekend dat er 32% uit het rendement van de beleggingswinsten wordt genomen om toch aan die euro te komen en dat het vermogen van het pensioenfonds dus niet is wat het zou moeten zijn. Ook als er geen beleggingswinsten zijn gaat deze truc gewoon verder en daalt het vermogen dus nog harder
  Deze constructie kost het vermogen van het fonds ongeveer 15 miljoen euro per jaar en dat is al vele jaren zo, dus 100 miljoen gemist vermogen is dus niks, hoe zo eventueel korten van gepensioneerden of opbouw korten bij zzp ers.
  De gepensioneerden, slapers van het fonds en de zzp ers betalen hiervoor de rekening, want zij hebben dit voordeel niet. Zzp ers betalen wel 100% premie voor de opbouw van hun pensioen en tenslotte geen 68%.

  De rede van deze truc met toestemming van de Nederlandse bank is dat werkgevers op deze manier weinig pensioenpremie hoeven af te dragen en werknemers meer netto loon overhouden zodat het schildersloontje nog wat lijkt.

  Ook bij de regeling vervroegd uittreden voor werknemers tot 2020 is deze regeling van toepassing 68% betalen inplaats van 100%, dus ook het vermogen van het pensioenfonds wordt hiermee al jaren uitgehold. Waarbij gepensioneerden en vooral zzp ers de rekening op hun bord krijgen.

  Waarbij we de lage rente wel de schuld kunnen geven voor de lage dekkingsgraad, maar dit systeem holt op deze manier ook het pensioenfonds uit en de rente had ook afgedekt kunnen zijn. Tenslotte zijn er daar toch heel veel dure specialisten die het toch zo goed weten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Schilderpensionado’s krijgen in oktober meer geld

Leo geeft en ‘geet’ nu toch echt bijna weg

Jan Heus vertrekt bij Schildersbedrijf Borremans

Schilders kunnen eerder stoppen met werken

Rode loper voor ‘de man met gouden handjes’


Naar archief >