Ga naar hoofdinhoud

Anne Eerdman gekroond tot Nederlands kampioen schilderen


Anne Eerdman, student aan het ROC van Twente/Schildersvakopleiding Hengelo, mag zich Nederlands kampioen schilderen noemen. Zij werd na twee dagen strijd gekroond tot winnaar van de finale van Skills in de RAI Amsterdam. Hier streden 434 mbo-finalisten om de felbegeerde gouden medaille in 58 beroepsrichtingen.

Acht mbo-studenten, vier mannen en vier vrouwen, deden een gooi naar de titel van beste schilder van Nederland. Anne Eerdman kwam als de nummer één uit de bus, al was het verschil met de nummer twee minimaal. Jeroen van Mourik (ROC Rivor/Schildersvakopleiding Geldermalsen) eindigde op slecht 0,2 punten achter Anne Eerdman. De bronzen plak was voor William van Olst van het Deltion College/Schildersvakopleiding Zwolle.

De acht finalisten – die naast de genoemde Schildersvakopleidingen afkomstig waren van de locaties Leeuwarden, Assen, Mierlo, Amersfoort en Nijmegen – kregen hoog bezoek. Koning Willem-Alexander bezocht Skills in de RAI en maakte een ronde langs hun werken. Hij toonde zich oprecht geïnteresseerd in het schildersvak en was onder de indruk van het niveau.

Skills-Nederlands-kampioen-schilderen
Anne Eerdman werkt geconcentreerd aan haar vrije opdracht.

‘Prachtig evenement’

Nog voordat bekend werd dat zij de nieuwe Nederlandse kampioen schilderen is, gaf Anne Eerdman aan tevreden te zijn over hetgeen zij in twee dagen had neergezet. ‘Ik voel nu hoe de spanning van mij afvalt. Ik ben blij dat ik elke opdracht heb afgekregen. Dat had ik op voorhand niet verwacht. Het is nu afwachten hoe de jury mijn werk beoordeeld, maar eigenlijk maakt de uitslag mij nu niet zoveel uit. Het was een prachtig evenement.’

Anne Eerdman hoort binnenkort of zij voldoende punten gescoord heeft voor deelname aan EuroSkills 2023, het Europees Kampioenschap voor beroepen dat in september gehouden wordt in Gdansk, Polen.

Bekijk hier onze video met sfeerbeelden en interviews.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Mbo: doe ‘opleidingsniveau’ en ‘laagopgeleid’ in de ban

Interesse in schildersvak lijkt te stijgen

Anne Eerdman gaat naar het EK schilderen

Anne Eerdman in wachtkamer voor EK

Video | Schilderen onder toeziend oog van de majesteit


Naar archief >