Ga naar hoofdinhoud

Verkeerde aanpak


Als adviseur word ik regelmatig betrokken bij een familie-overdracht. Zo ook weer enkele weken geleden. Dhr. Schildergraag en zijn zoon kwamen bij ons op de koffie in Amersfoort.

Het bedrijf van dhr. Schildergraag was een klein onderhoudsbedrijf met enkele vaste medewerkers, en zijn zoon had al een aanzienlijke rol in het bedrijf. De bedoeling was dat de zoon het bedrijf op een prettige manier van vader zou overnemen.
Als adviseur hebben we voldoende kennis om het gesprek gestructureerd te laten verlopen.
Dhr. Schildergraag had via zijn accountant aan een fiscaal adviseur gevraagd hoe het beste één en ander kon worden geregeld. Er lag een document van meerdere pagina’s, waarin deze adviseur uitlegde wat volgens hem het beste was.
Feitelijk had dit rapport mijn interesse in eerste instantie helemaal niet, omdat ik een andere vraag veel belangrijker vindt bij een klein bedrijf met een omzet van circa 700 duizend euro, namelijk:

“Is er wel geld te verdienen na overname?”

Dhr. Schildergraag had een eenmanszaak en na overname veranderde de kostenstructuur op diverse plaatsen. Even maar een voorbeeld:
Het pand staat op de eenmanszaak en was vrij van hypotheek. Daarnaast zijn er nog energielasten en een klein beetje onderhoudskosten. Na overname zou de zoon het pand gaan huren en dat was meteen een extra kostenpost van 35 duizend euro per jaar.
De huidige concurrentiemarkt, zoals zzp’ers, gaf veel te weinig resultaat om onder andere de extra huur te kunnen betalen.

Mijn waarschuwing aan ondernemers: Ga niet eerst een uitgebreid fiscaal rapport laten maken (kost vaak al gauw 2 á 3 duizend euro), terwijl het bedrijf na overname eigenlijk niet financieel haalbaar is. Pak dit punt dus als eerste aan en kijk of er mogelijkheden zijn om het wel financieel haalbaar te maken, anders heeft overname geen zin.

Uit onze praktijk kunnen we op dit moment stellen dat diverse bedrijfsovernames van bedrijven met een omzet van minder dan 1 miljoen bedrijfseconomisch niet haalbaar zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Cibap-studenten decoreren muur in Meppel

Hooghoed nieuwe voorzitter Vakgroep Glas

Vijfde Kwastendag trekt ruim dertig geïnteresseerden

Tweede mbo-opleiding Glaszetter met elf deelnemers

Flinke bonus levert (nog) geen nieuw personeel op


Naar archief >