Ga naar hoofdinhoud

Fiscale ramp


Dhr. Schildergraag had mij uitgenodigd voor een gesprek over zijn toekomst en de eventuele verkoop van zijn bedrijf. Bij verkoop zijn vele zaken belangrijk, één daarvan is de fiscale constructie van het bedrijf. Is deze niet goed voor elkaar, dan helpt de verkopende ondernemer mee om het gat in de begroting van het kabinet snel op te lossen.

 

Dit is voor de schatkist van Nederland BV niet verkeerd, maar zeker niet de bedoeling van een verkopend ondernemer. Het snel veranderen van de fiscale constructie maakt de verkoop er niet anders door. In sommige gevallen kan het drie of zelfs zes jaar duren voordat de nieuwe fiscale constructie feitelijk ‘actief’ is.

Na een eerst analyse van de fiscale constructie van Onderhoudsbedrijf Schildergraag was de conclusie duidelijk: Het was een complete ramp.

Komt een slechte fiscale constructie maar in enkele gevallen voor? Was het maar zo. Met mijn ervaring kan ik zeggen dat het in 25% van de situaties beter kan en in sommige gevallen is het zelfs zeer slecht geregeld. Wat was er aan de hand bij het bedrijf ?

Dhr. Schildergraag heeft één BV en in deze BV zit naast zijn onderneming ook zijn bedrijfspand en zelfs zijn pensioen. U raadt het al; veel slechter kan het niet. Even wat voorbeelden wat er kan gebeuren:

– Stel dhr. Schildergraag krijgt ook problemen met de huidige slechte economie. Bij een eventueel faillissement is hij alles kwijt, zowel zijn bedrijfspand als zijn welverdiende pensioen.

– Stel één van de vaklieden valt van de steiger en wordt arbeidsongeschikt. Als nu wordt aangetoond dat de dhr. Schildergraag de veiligheid ook niet goed had geregeld, dan heeft de BV een groot financieel probleem.

– De BV is vrijwel onverkoopbaar, omdat het geen goed idee is dat dhr. Schildergraag afhankelijk is van de kwaliteit van de koper. Maakt de koper er niets van dan kan hij ook naar zijn pensioen fluiten. Natuurlijk hebben we daar weer een oplossing voor, maar de basis is niet goed.

Wie op dit moment één BV heeft krijgt van mij een rode kaart en tevens het advies dit direct te veranderen. Zo zijn er meerdere fiscale constructies en in algemene zin kan ik zeggen dat het maatwerk is en dus afhankelijk van uw situatie.

Investeer in dit ‘probleem’ en zorg dat dit goed voor elkaar is of komt. Laat eventueel een second opinion maken, om te voorkomen dat uw accountant weer dezelfde fout maakt. Ik bel dan ondertussen wel even naar de heer Jeroen Dijsselbloem, onze minister van financiën,  om te zeggen  dat u er niet aan mee zult werken dat het gat in zijn begroting er kleiner op wordt .

 

Olde Hartman Advies


Deel via:

2 reacties


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Zilveren C2C-certificaten voor Pilkington

Online verfwinkel weer stukje minder online

Amerikaanse olympiërs rodelen goed geschuurd

Open Dagen Cibap fysiek of online bij te wonen

SchildersVakkrant verwelkomt nieuwe columnist


Naar archief >