Ga naar hoofdinhoud

Elfstedentocht


Het was in februari even een vraag: Krijgen we een Elfstedentocht of niet? We kunnen met zekerheid zeggen, dat wanneer Fokke in de Elfstedentochtcommissie zou zitten, de tocht nooit door zou gaan. Fokke is iemand die pas gaat schaatsen, als het ijs minimaal één meter dik is.

We hadden in Friesland een mooi schildersbedrijf (inmiddels overgedragen) in de verkoop en Fokke had wel belangstelling. Toen we hem ontmoetten hadden wij een prima indruk. Goed opgeleid, een goed trackrecord en ruime ervaring als bedrijfsleider bij een schildersbedrijf. En wat tegenwoordig ook nog bijzonder is; hij had meer dan € 100.000,- beschikbaar om te investeren in een bedrijf.

Verrekenen met de koopprijs


Maar gaandeweg de gesprekken met hem begon het. “Als er nu dit gebeurt of er gebeurt dat”. Wat doen we als een opdrachtgever over een à twee weken geen werk meer geeft. Stel, een van de schilders wordt over een half jaar ziek, kan ik dit dan verrekenen met de koopprijs? Zo ging het maar door.
Kortom, Fokke is een prima bedrijfsleider, maar geen ondernemer. Het lef om ondernemer te worden zit niet in hem.
Types als Fokke komen we zo nu en dan tegen. Daarom zeggen wij over deze mensen: “Ze hebben pas lef om te schaatsen als het ijs een meter dik is.”
Dus komt u “Fokke” tegen bij een overnametraject, dan is de kans groot dat u veel tijd steekt in deze persoon, maar helaas wordt het nooit wat.

Richard olde Hartman
Olde Hartman Advies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.