Blog

De laatste veranderingen op het gebied van personeel en  organisatie hebben grote consequenties voor elke ondernemer. De transitievergoeding is daarbij een belangrijk punt. Even maar een voorbeeld.

Je hebt, zoals zovele in de schilders- en onderhoudswereld, als ondernemer een eenmanszaak of vennootschap onder firma (v.o.f.) en je hebt vijf werknemers. Stel je bent op leeftijd en kunt de onderneming niet verkopen maar je wilt stoppen met jouw bedrijf. Ook bij stoppen moet je als werkgever je rechten en plichten respecteren en heb je dus te maken met de dienstjaren en onder andere transitievergoedingen.

Bij een bedrijf met langdurige dienstverbanden kan dit al snel oplopen tot 100K, tot in een bepaald geval zelfs 150K. En wanneer je een eenmanszaak of v.o.f. hebt, dan ben je dus hoofdelijk en privé aansprakelijk.

Is het hebben van een eenmanszaak of v.o.f. dan nog wel wenselijk, wanneer je weet, dat dit jou als een zwaard van Damocles privé boven het hoofd gaat hangen?

Daarnaast loop je bij een eenmanszaak en v.o.f. ook nog andere hoofdelijke risico’s i.v.m. garanties en andere claims.

Alle leuke financiële fiscale faciliteiten ten spijt, vraag ik mij af of het nog wel van deze tijd is, om een eenmanszaak of v.o.f. te hebben. Ondernemers: Betaal liever per jaar wellicht iets meer belasting (als dit al van toepassing is !) en zie deze extra belasting maar als een verzekeringspremie voor uw goede ‘nachtrust’ in verband met de bovengenoemde problemen.

Samengevat: Maak als ondernemer een ‘rekensommetje’ en beslis tijdig bij het omzetten van een eenmanszaak en v.o.f. naar een bv-constructie. Doe dit wel op tijd want er zitten termijnen (vaak 3 jaar) aan vast.

Over Richard olde Hartman

Richard olde Hartman is eigenaar van Olde Hartman Advies, het adviesbureau dat zich als enige in Nederland focust op fusie en overnametrajecten van mbk-bedrijven in de bouwnijverheid. De overdrachtsbegeleiding naar de volgende generatie binnen het familiebedrijf of de verkoopbegeleiding richting derden wanneer er binnen het bedrijf of familie geen opvolger aanwezig is voor hem dagelijkse kost en meteen een unieke bron voor zijn blog.

Bekijk alle berichten van Richard olde Hartman

4 reacties op “Einde eenmanszaak?

  1. Bas Burema schreef:

    Goed stuk ondanks dat ik geen BV plannen heb maar wat bedoel je met 100K en 150K?

  2. Het klopt helemaal wat Alger van Maaren zegt.

  3. Bas Burema schreef:

    Ben ik weer bijgepraat. Thnx.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.