Ga naar hoofdinhoud

Een toekomst met van alles


En de schilder, hij schilderde voort. Personeelstekorten, we kennen het al lang maar om één of andere reden is het niet zo nijpend als in andere branches. Ook omdat er met alle hands aan dek aan gewerkt wordt. Voor zzp'ers zit er van alles aan te komen.

Ik moet er wel eens aan denken bij de boerenprotesten. Volgens mij wil de regering boerenbedrijven met een hele grote zak geld gaan helpen om wat anders met hun land te gaan doen dan ze nu doen, maar een deel van de boeren zelf zien het als land- en broodroof en als het aantasten van hun zelfstandigheid. Dat ligt eigenlijk scherper bij de zzp’ers: over de zelfstandigen zonder personeel wordt van alles besproken en bedacht zonder dat die zelfstandigen er veel aan kunnen beïnvloeden (verwoede pogingen van een aantal zzp-organisaties ten spijt). De zzp’er krijgt binnenkort geen belastingvoordeel meer en mag zich binnenkort verplicht verzekeren tegen ouderdomsarmoede en arbeidsongeschiktheid. Moet, inderdaad. Ik zeg niet dat het een slecht idee is. Ik zeg wel dat het een ingreep is in vrij ondernemerschap: hoezo gaat de staat bepalen waar je als zzp’er je geld aan uitgeeft? Misschien beleg je al je bedrijfswinsten wel in crypto, en verwacht je dat dat je appeltje voor de dorst is. Ik ga je dat zeker niet aanraden, maar je begrijpt wat ik bedoel. En hier, in tegenstelling tot de boeren, brengt de Staat geen geld in.

Ook opleiden is een vrij beroep

Ondertussen sluiten de Schildersvakopleidingen zich steeds meer aaneen. Waar al zo’n tien jaar van gedroomd werd: één uitvoeringsorganisatie, in handen van de werkgeversvereniging, dat komt nu toch stap voor stap dichterbij. Ook hier begrijp ik alle beweegredenen. En ondertussen zie je dan toch weer allerlei plaatselijke initiatieven ontstaan. Een officieel vakdiploma is immers niet nodig om schilder te kunnen zijn. Ik ken een paar heel goede schilders die er nooit voor naar school zijn geweest. Dus ook het opleiden van schilders blijft een vrij beroep. Al gun ik iedereen zo’n mooi MBO-diploma, waar je ook op andere wegen verder mee kunt.

Een groot potentieel werknemers

Werven, werven, werven, dat wordt de uitdaging voor de komende jaren. Aan een steeds kleiner wordend cohort jongeren duidelijk maken dat schilderen de shit is. Volgens mij zijn er een paar doelgroepen die we nog niet erg goed bereiken. Meisjes, al worden dat er langzaam meer, en allochtone leerlingen, met name op niveau 2. Uit verhalen van mensen die het weten kunnen dringt een akelig beeld zich op van jongeren die hun draai niet goed kunnen vinden, op school weinig te zoeken hebben en vage dromen hebben over ondernemerschap of, -daar is-ie weer-, cryptobeleggen. Jongeren die als je ze niet vastpakt en een steun in de rug geeft steeds verder van de maatschappij vervreemden. Hier liggen grote kansen voor beroepen met een herkenbaar profiel, een toffe uitstraling en hartelijke mensen in kleine teams. Even denken, ken ik zo’n beroep?… o ja!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Kabinet tornt mogelijk aan zelfstandigenaftrek

‘Zzp’er aantrekkelijker dan uitzendkracht’

FNV Zelfstandigen introduceert aov

Plan om zzp’er vestigingsadres te laten afschermen

Controle op schijnzelfstandigheid uiterlijk 2025 hervat


Naar archief >