Ga naar hoofdinhoud

De droomkandidaat


Alweer weken geleden werd ik gebeld door een enthousiaste privépersoon, die voornemens was een onderhouds- of bouwbedrijf over te nemen met een man of 10 personeel. Dat de man nog nooit in de bouw had gewerkt was al bijzonder en de motivatie: dat het hem ‘wel leuk leek’, ronduit uniek.

Zijn reactie op de vraag of hij over enige financiële middelen beschikte sloeg alles. Hij had namelijk een bevriende relatie die permanent in Monaco verbleef en hem hier diverse miljoenen voor ter beschikking stelde. Zijn achtergrondinformatie en het CV zouden mij tegemoet komen. Tot op heden heb ik nooit informatie ontvangen en wacht nog in spanning af…

Eigenlijk zitten verkopende ondernemers in het midden- en vooral kleinbedrijf van de bouw helemaal niet op deze ‘luchtkasteelbouwers’ te wachten; die zoeken juist ambitieuze mannen en vrouwen die ervaringen in de bouwbranche hebben opgedaan. Personen die soms nog zijn begonnen als schilder of timmerman en geleidelijk in hun carrière zijn doorgegroeid als werkvoorbereider / calculator / projectleider richting eventueel bedrijfsleider of 2e man binnen het bedrijf. Dit zijn droomkandidaten die weten hoe de hazen in onderhoudsland lopen en met de nodige inzet vlot het stokje kunnen overnemen van de oud eigenaar. Die op zijn beurt weer via de weg der geleidelijkheid de dagelijkse leiding en zijn betrokkenheid afbouwt. Het bieden van kennis en vertrouwen als overnamekandidaat is veel relevanter dan het schermen met grote sommen geld. Niet dat financiering onbelangrijk is, maar de continuïteit van het bedrijf na de bedrijfsoverdracht weegt immers vaak het zwaarst, zowel voor koper als voor verkoper.

Het begin van een nieuw kalenderjaar gaat altijd gepaard met goede voornemens en hopelijk hebben veel ervaren personen zich voorgenomen om te onderzoeken of het ondernemerschap voor hen in 2016 tot de mogelijkheden behoort. De mogelijkheden voor deze groep zullen dit jaar alleen maar verder toenemen en ze hoeven hiervoor echt niet over familie of vrienden in Monaco te beschikken.

Richard olde Hartman
Olde Hartman Advies b.v. te Amersfoort.


Deel via:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Zilveren C2C-certificaten voor Pilkington

Online verfwinkel weer stukje minder online

Amerikaanse olympiërs rodelen goed geschuurd

Open Dagen Cibap fysiek of online bij te wonen

SchildersVakkrant verwelkomt nieuwe columnist


Naar archief >