Dakkapel acrobatiek • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Dakkapel acrobatiek


Collega blogger Alger van Maaren plaatste vorige week op LinkedIn een alleraardigst discussiepunt over het veilig werken aan dakkapellen. Ter illustratie gebruikte hij deze foto en de link naar het artikel van 27 september j.l. in de digitale versie van het blad Cobouw als bron. Het werd een leuke en stevige discussie met overduidelijk twee kampen.

Het uitgangspunt was dus deze ene foto die in feite een detailopname is van de uiteindelijke gevel. Volgens de redacteur van Cobouw bevindt het pand zich aan de Aalstraat in Volendam. De naam van de eigenaar van het pand (en die van het uitvoerende schildersbedrijf) werden zelfs genoemd en dan is het een eitje om o.a. met behulp van Googlemaps de werkelijke situatie te achterhalen.

Dan blijkt allereerst dat het pand niet in de Aalstraat staat maar aan het Pellersplein. Een begrijpelijk oriëntatiefoutje van de redacteur want het Pellersplein grenst direct aan de Aalstraat. Geen probleem want met Googlemaps navigeer je vrij gemakkelijk door de straat en in de bocht van de Aalstraat zien we het betreffende pand al.

Dit is de enige reproduceerbare foto van Googlemaps maar als je op de ‘streetview’ een of twee klikken de richtingpijlen naar rechts volgt en vervolgens de camera naar links laat draaien krijg je een prachtig beeld van de gevel. Rechts voorbij de erker van het woonhuis zie de dakkapellen al.

Een van de discussiepunten was hoe hoog deze jongeman zich boven het maaiveld bevindt en nu zien we dat de dakgoot, waarin de uitschuifbare ladder staat, maximaal 2,5 meter hoog kan zijn. Niet echt een hoogte waar je als schilder knikkende knieën van krijgt

Ik ben sowieso geen fan van uitschuifbare ladders maar dezelfde type ladder waarmee de waarschijnlijk SIO (schilder-in-opleiding) speciaal voor deze foto vanaf de begane grond naar de dakkapel is geklommen had toch een metertje hoger uitgeschoven mogen worden. Maar dat is dan ook het enige wat ik op deze ‘gevaarlijke’ situatie aan te merken kan hebben.

Collega Alger is, volgens eigen zeggen, in het verleden actief geweest als schilder maar voelt zich kennelijk meer thuis achter zijn pc-scherm in de hoedanigheid als marketing deskundige. En als je dan een post plaatst als waarschuwing voor valgevaar maar je niet het hele plaatje achterhaald, ja dan kun je de wind van voren krijgen, vooral van de jongens die daar dagelijks mee omgaan.

Eerst even een analyse van de betreffende foto: we zien een jonge schilder zittend op een ladder in de dakgoot die net doet of hij aan het werk is. Maar dat is hij helemaal niet want op de dakpannen en de loodslabben is geen spatje verf te zien. De dakpannen liggen zo krap tegen de rabatdelen van de zijkanten van de dakkapel dat je die wel moet afplakken want een ongelukje is, vooral in zo’n situatie, snel gemaakt.

Ik ken veel begaafde, jonge schilders maar ook een krasse knar neemt bij een prestigieus project als dit geen risico en plakt alles af. Dat afplakken zie je ook op de uitvergroting van de foto want het gele plakband zit nog wel op de ruitjes van de beide dakkapellen. En daarmee is het nog aannemelijker dat deze foto in scene is gezet.

Dan blijft uiteraard de vraag over waarom dit soort halfbakken veiligheidswaarschuwingen op het internet rondzingen. De discussiegenoten  komen er ook niet uit of dit oprecht is of misplaatste op-de-borst-klopperij. Wat wel doorklinkt is een hekel aan die bulk van ‘kijk-nou-toch-eens-fotootjes van ogenschijnlijk gevaarlijke situaties zonder beschrijving van de omstandigheden. Dit soort goedkoop scoren dient ook de beeldvorming niet.

Hoe dan ook, ik wens de jonge schilder van E.J. Veerman uit Volendam een glansrijke carrière toe.


Deel via:

5 reacties

 • Beste Bas,
  jammer dat je nog steeds denkt dat ik het geplaatst heb om te discussiëren over veilig werken. Mijn punt was én is nu juist dat een foto een verkeerd beeld van je kan neerzetten.
  Ik heb wel degelijk vooraf uitgezocht hoe het zat. Als je mij even gebeld had, en je hebt mijn nummer, had je je alle moeite van het zoeken kunnen besparen. Het niet vermelden van bedrijf, straat of plaats heb ik gedaan om de betreffende schilder enigszins in bescherming te nemen. 95% van de mensen klikt namelijk niet op de link. Reacties waarin de naam vermeld was, zou ik verwijderd hebben.
  Mijn punt is heel eenvoudig: laat je niet in op de foto zetten als die foto tot discussie kan leiden. Zeker niet als dat de website van Cobouw is, met 50.000 pageviews per maand.
  Natuurlijk was ik mij bewust van het feit dat deze foto reacties op zou roepen. Maar dat doet deze foto uit zichzelf, daar is mijn hulp echt niet bij nodig. Goedkoop scoren? Ach, als je mij in dit blog tot twee keer toe woorden in de mond legt, zou ik zeggen: de pot verwijt de ketel dat ‘ie zwart ziet.

 • Ronald

  Erg professioneel van bijde heren om zo iets te plaatsen op een Vakblad website ;(.

  1. Beste Ronald,
   ik heb het niet hier geplaatst. Wat vind je hier overigens niet aan kunnen?

 • Ronald

  Het reactie bericht hier boven heb je wel geplaast, misschien dat je gelijk heb in wat je schrijft maar dat doet je dan niet in het openbaar lijkt mijn.

  1. Normaal gesproken doe ik dat ook niet. Stuur ik altijd een privébericht, dat vind ik netter. Deze foto stond echter op de website van Cobouw. Daar heb ik hem niet geplaatst en ik vond het zeer opvallend dat je je zo laat fotograferen.
   Mijn advies: als je in een krantje of op een website komt, vraag altijd even om het vooraf te mogen inzien. En let op wat je op social media plaatst. Dat zie ik ook regelmatig misgaan. Waarbij sommige collega’s er meestal als de kippen bij zijn om je even af te schieten.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Slot ‘De schilder kon alles’: het genie van Beekman

Maiskolf publiekslieveling jaarlijkse tankprijs

Van Wijhe Verf sluit partnerschap met Goodshipping

SchildersVakopleiding mag zelf instructeurs scholen

KOMO-certificaat voor circulair biocomposiet gevelbekleding


Naar archief >