Ga naar hoofdinhoud

Verkoop van AkzoNobel trekt aan


AkzoNobel zag de verkoop van zijn producten het eerste kwartaal van dit jaar aantrekken. De verkoop van verf van merken als Sikkens en Flexa lag wel lager dan in dezelfde periode een jaar geleden. Maar volgens AkzoNobel laat de Europese markt veerkracht zien en stijgt ook de vraag in China, een belangrijke afzetmarkt voor de producent.

Greg Poux-Guillaume

Doordat AkzoNobel meer verf verkocht wist het bedrijf de omzet in de eerste maanden van 2023 met vijf procent op jaarbasis te verhogen, tot bijna 2,7 miljard euro. De gestegen omzet had ook deels te maken met de gestegen prijzen voor verf. Die gingen tot zeven procent omhoog, waarmee het bedrijf naar eigen zeggen de hogere kosten voor grondstoffen en transport kon compenseren.

Daarbij bleef een operationele winst – de winst gecorrigeerd voor onder meer belastingen – over van 182 miljoen euro. Dat is 22 procent minder dan in het eerste kwartaal van 2022.

Topman van AkzoNobel Greg Poux-Guillaume verwacht dat de marges in de loop van dit jaar zullen verbeteren. ‘We hebben een sterke opeenvolgende verbetering gerealiseerd in onze winstgevendheid, op basis van solide margebeheer, betere volumes dan verwacht in Europa en een aantrekkende Chinese markt, wat zowel onze verf als onze lakken ten goede kwam’, geeft hij aan tegenover het ANP.

Maar er zijn nog wel altijd zorgen over de wereldwijde economische onzekerheden, waaronder de aanhoudende inflatie. Om de marges te verbeteren, doet het bedrijf aan kostenreductie. Bij de presentatie van de jaarcijfers gaf Poux-Guillaume al aan dat daarbij ook rekening wordt gehouden met banenverlies. Om hoeveel banen van de in totaal bijna 35.000 banen het gaat, is nog niet duidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Biobased coating AkzoNobel voor in Kia EV9

Sweet Embrace is bij AkzoNobel kleur van het jaar 2024

Chinese verfmerk Huarun echt in handen van AkzoNobel

Op missie met kinderen in het Rijksmuseum

Climate Proof kozijn: slechts één keer in de 25 jaar schilderen


Naar archief >