Ga naar hoofdinhoud

Enquête Betere Schilder bevestigt bekende zorgen


Een gebrek aan vakkrachten én stijgende loonkosten die de winst drukken. Het zijn bekende zorgen in de branche, die een nieuwe enquête van De Betere Schilder andermaal laat zien.

Nick Polm van De Betere Schilder (foto: Maaike Petri).

Ofschoon de 323 ondervraagde schilders terugkijken op een positief 2023, hebben zij ook zorgen over de nabije toekomst. ‘We zullen kritischer moeten kijken naar de opdrachten die we aannemen en een hoger uurtarief moeten vragen’, aldus een van de respondenten tegen de kwaliteitsorganisatie, die de resultaten van de eigen rondvraag deelt met Schildersvak.nl.

Het gros van de bedrijven schakelt een uitzendbureau in om aan meer medewerkers te komen. Een enkele ondervraagde is de wanhoop nabij: ‘We weten het niet meer.’

Minder stress

62 procent van de deelnemers zag het aantal opdrachten in 2023 stijgen. Voor het merendeel betekende dat ook meer omzet. Dat 30 procent aangaf ‘minder mensen tot hun beschikking te hebben dan het jaar ervoor’, bleek voor sommigen zelfs een bewuste keus: ‘Ik heb minder stress en lever betere kwaliteit door geen personeel meer te hebben.’

Vanwege het tekort aan handen, willen schildersbedrijven vaker samen optrekken. Een deel doet dit al, veelal met een bevriende schilder uit de regio.

Mond-tot-mond nog altijd meest succesvol

De eigen buurt blijkt sowieso een goudmijn: mond-tot-mondreclame is volgens de geënquêteerden nog altijd de meest effectieve manier om aan werk te komen. 36 procent van de opdrachten komt binnen via bestaande klanten, aldus De Betere Schilder. Een website of sociale media zorgt voor 27 procent van de opdrachten, waarbij een website opvallend genoeg voor meer ‘leads’ zorgt dan een account op Instagram, Facebook, TikTok of LinkedIn.

De BrancheBarometer van OnderhoudNL toonde onlangs dat vastgoedonderhoudsbedrijven bezorgd zijn over minder werk en omzet in 2024.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Bouw krimpt, maar ‘wacht met afschalen’

Zelfstandigen Bouw ziet toenemend tekort vakkrachten

Onderhoudsbedrijven vrezen omzetafname

FNV juicht zzp-wetsvoorstel Van Gennip toe

‘Nieuwe wet jaagt zzp-schilders in loondienst’


Naar archief >