Ga naar hoofdinhoud

Controle op schijnzelfstandigheid uiterlijk 2025 hervat


De verklaring arbeidsrelatie (VAR) werd de wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA), maar de controles op schijnzelfstandigheid liggen nog altijd zo goed als stil. Deze inspecties moeten uiterlijk 1 januari 2025 worden hervat, meldt Het Financieele Dagblad (FD).

(Beeld: Shutterstock)

Er moet tegen die tijd wel nieuwe wetgeving liggen, die meer duidelijkheid biedt dan de genoemde wetten. Cruciale vraag: werkt iemand – bij onduidelijkheid over de aard van de werkrelatie – in feite als werknemer of als zelfstandige? Anders geformuleerd: is er sprake van een verkapt dienstverband?

Kwaadwillenden

De Belastingdienst gaat de komende jaren wel intensiever handhaven bij zogenoemde kwaadwillende bedrijven. Dat hebben de ministeries van Sociale Zaken en Financiën aangekondigd.

De Tweede Kamer en vakbonden dringen er al langer op aan de huidige handhavingsstop op schijnzelfstandigheid zo snel mogelijk op te heffen. Bedrijven zouden sociale lasten ontduiken, door mensen als zzp’er te laten werken die eigenlijk werknemers zijn. FNV richt daarbij de pijlen op bezorgdienst Deliveroo en taxiplatform Uber.

13.000 schilderende eenpitters

Het aantal zelfstandigen zonder personeel in de schildersbranche stijgt nog steeds, meldde kwaliteitsorganisatie De Betere Schilder eerder dit jaar. Ze vormen zelfs het leeuwendeel van de bedrijven in onze sector. Waren er in 2017 nog 10.000 schilders met een eenmanszaak, in 2021 stond de teller op 13.000. Of en hoe vaak er bij deze beroepsgroep sprake is van schijnzelfstandigheid, is onduidelijk.

Dit najaar komt het kabinet met ‘een stappenplan’ richting 2025, schrijft het FD. Intussen gaat het al helpen dat het kabinet door de verdere afbouw van de zelfstandigenaftrek het verschil tussen zzp’ers en werknemers ‘inkomenstechnisch’ verder verkleint, denkt staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit). ‘Dan is de fiscale prikkel om “schijnzelfstandige” te worden kleiner.’

Volgens een woordvoerder van FNV ‘lijkt het erop’ dat het kabinet eindelijk een begin gaat maken met de aanpak van schijnzelfstandigheid en daadwerkelijke handhaving. ‘Schijnzelfstandigheid is de ultieme vorm van flexibilisering en cao-ontduiking, waar alleen werkgevers van profiteren.’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Kabinet tornt mogelijk aan zelfstandigenaftrek

‘Zzp’er aantrekkelijker dan uitzendkracht’

Betere Schilder en Flexschilder samen tegen schijnzelfstandigheid

Plan om zzp’er vestigingsadres te laten afschermen

De Betere Schilder: ‘Recordaantal schildersbedrijven’


Naar archief >