Kerst-muurschildering over daklozenprobleem • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Kerst-muurschildering over daklozenprobleem


Een bank voor daklozen die een slee met rendieren wordt. Dat is te zien op een nieuwe muurschildering in Birmingham van de maatschappijkritische kunstenaar/decoratieve schilder Banksy. Hiermee vraagt hij aandacht op het groeiend daklozenprobleem in Groot-Britannië. Op een muur achter een openbare bank schilderde Banksy twee rendieren, die de bank als de slee van de Kerstman de lucht in lijken te trekken, meldt NRC.

Volgens de daklozenopvang-organisatie Shelter zijn er nu naar schatting ruim 320.000 mensen zonder vaste woon- of verblijfplaats in Groot-Brittannië.

Banksy is een kunstenaar die vaak maatschappelijke problemen aankaart. Zo schilderij in Venetië een kind op een muur in het water, die een brandende noodfakkel vasthoudt, als commentaar op de vluchtelingencrisis. Banksy keert zich ook tegen commercieel exploitatie van zijn kunst. Hij liet in oktober 2018 zijn schilderij Meisje met ballon grotendeels versnipperen, terwijl het voor bijna 1,2 miljoen euro geveild werd.

Om de aandacht te vestigen op de positie van de Palestijnen in de bezette gebieden, opende Banksy in 2017 met andere kunstenaars in Bethlehem, bij de muur die de Israëlische overheid bouwde, een hotel: The Walled-Off Hotel, vol maatschappij kritische kunst.


Volgens de Britse krant The Daily Mail, is de belangstelling voor de Banksy kerstmuurschildering al zo groot, dat de politie er dranghekken bij gezet heeft, om het publiek op afstand te houden. Inmiddels zijn er ook plexiglas platen voorgezet, om vernieling te voorkomen. Onbekenden hadden de rendierneuzen al rood geschilderd.

Bron: NRCDeel via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


RLT Z brengt kwastenkoker Van Dam’s in beeld

Finalisten Beste Leerbedrijf én Leermeester bekend

Prijs RAW Paints op Duurzame Dinsdag

Baan als schilder lonkt voor acht werkzoekenden

AGC sluit floatglasoven door coronacrisis


Naar archief >