Zzp-verhouding via een app • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Zzp-verhouding via een app


Minister Wouter Koolmees

De overheid wil de gezagsrelatie tussen een opdrachtgever en een zzp’er met een ‘webmodule’ laten vastleggen. Deze methode vervangt dan de gewraakte Wet DBA. Minister Wouter Koolmees heeft daarnaast nog veel andere plannen voor de arbeidsmarkt.

De plannen staan in een lange brief die de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) naar de Tweede Kamer stuurde. Veel van de plannen worden integraal en in samenspraak met de sociale partners opgepakt, deze kwestie wil het kabinet los van andere maatregelen oppakken.

Het draait in deze kwestie steeds om de schijnzelfstandigheid. Als de gezagsverhouding tussen een opdrachtgever en een zzp’er te vele lijkt op die tussen een werkgever en een werknemer, dan moet de zzp’er worden gezien als iemand in loondienst en moet de inhuurder loon uitbetalen conform de cao en lasten over hem of haar afdragen alsof hij of zij een werknemer is.

Het vorige kabinet voerde hiervoor de wet-DBA in. Opdrachtgevers en opdrachtnemers dienden contracten met elkaar aan te gaan waarin de gezagsverhouding omschreven werd. Allerhande branchepartijen sprongen voor hun achterban in de bres en maakten ‘raamcontracten’ en lieten die door de Belastingdienst goedkeuren. Dat leidde tot een wirwar aan contracten en bepalingen en veel onduidelijkheid. Invoering van de wet werd uitgesteld.

Koolmees laat nu weten enerzijds met een webapplicatie te komen waarin opdrachtgevers en zzp’ers kunnen invullen wat hun gezagsverhouding is. De applicatie moet ook heel duidelijke informatie geven over wat wel en wat niet geoorloofd is. Daarnaast wil de overheid de ‘materiële’ controle gaan vergroten: niet alleen op de papieren letten maar ook kijken hoe de relatie daadwerkelijk is.

Verder staan in de brief allerhande andere beleidsvoornemens. Onder andere om vaste contracten voor werkgevers aantrekkelijker te maken (onder andere door de proefperiode te verlengen), aanpassingen in de transitievergoeding-regeling en in de premiedifferentiatie.

De minister wil in 2018 vaart maken met de wetten, zodat de meeste hervormingen in 2020 ingevoerd kunnen zijn.

Lees hier de brief van de minister

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Schilder Dijkstra breekt bij koning lans voor zzp’ers

Akkoord over verplicht verzekeren zzp’er

Zzp’ers komen er bekaaid af, zegt De Betere Schilder

‘Verplichte aov voor zzp’ers’

Overheid laat zzp’ers in geldnood vaak in de kou staan


Naar archief >