Ga naar hoofdinhoud

Zelfstandigen Bouw wil af van verplicht schilderspensioen


Omdat ‘een ruime meerderheid’ van de zelfstandige schilders zo snel mogelijk af wil van het verplichte pensioen, gaat Zelfstandigen Bouw in beroep tegen een uitspraak van de rechter. Die veegde eerder dit jaar de eis voor meer keuzevrijheid van tafel.

Uit een enquête van Zelfstandigen Bouw blijkt dat 80 procent van de zzp-schilders tegen een verplicht pensioen bij BPF is, meldt De Telegraaf. De ondernemersorganisatie eist daarom dat zzp’ers zelf moeten kunnen bepalen waar en op welke manier ze pensioen opbouwen. ‘Wij horen van veel zelfstandige schilders dat ze heel veel premie betalen, maar daar nauwelijks iets voor terugkrijgen. Ze voelen zich besodemieterd’, zegt voorzitter Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw. ‘De verhouding wat je als zzp-schilder betaalt en wat je ervoor terugkrijgt, is heel scheef. De meerwaarde voor deze zelfstandigen om mee te doen ontbreekt volledig.’

Uit berekeningen van Zelfstandigen Bouw blijkt dat over een periode van 40 jaar pensioenopbouw, de kosten bij BPF Schilders ongeveer 300 procent hoger liggen dan de kosten bij andere aanbieders. Ook zou de inflatie volgens Verhoef een negatief effect hebben. ‘Die is de afgelopen 57 jaar bijna 200 procent geweest. Tussen het moment dat iemand voor de eerste keer pensioenpremie betaalt en het moment dat hij de laatste keer pensioenuitkering geniet, zit een enorme geldontwaarding.’

Volgens de voorzitter van Zelfstandigen Bouw is de verplichting bovendien in strijd met de Mededingingswet. ‘Alle andere zzp’ers mogen zelf bepalen of en hoe zij pensioen opbouwen. Het kabinet is ook niet van plan aan die vrijheid te tornen. Het is niet uit te leggen waarom een zzp-timmerman wel zelf mag weten hoe hij spaart voor zijn oude dag, maar dat deze vrijheid niet aan een zzp-schilder wordt gegund. Duizenden schilders blijven nu in de wurggreep van het schilderspensioenfonds.’

9 reacties op “Zelfstandigen Bouw wil af van verplicht schilderspensioen

 • Freek

  Inderdaad, in de wurggreep van het bedrijfspensioenfonds schilders (PGGM). Gedwongen winkelnering zou je ook kunnen zeggen.

 • Frans

  Of je nou ZZP-er bent of in loondienst; Ik denk dat alle schilders van het pensioenplicht bij een voorgeschreven aanbieder af willen. Er moet keuzevrijheid komen. Zelf kiezen bij welke aanbieder jouw pensioen wordt ondergebracht en dan wel gelijk bij een die wel voldoende dekkingsgraad heeft.

 • Bas

  Stel je voor dat alle zelfstandigen in de bouw zich weer opnieuw zouden kunnen verenigen en hun ideale pensioen voorziening zouden kunnen oprichten, dan komen ze of nergens of na heel veel jaren overleg (en dito onenigheid) uit bij wat nu BPF Schilders heet. Maar ach, waarom zou je het makkelijk doen.

 • Hester

  Je mag toch ook zelf je ziektekostenverzekeraar kiezen? Waarom dan geen vrije keuze voor een pensioenverzekeraar? Inderdaad, gedwongen winkelnering.

 • De regering zal het een worst zijn die gaan ook akkoord met een minimum uurloon voor zzpers waar te toch geen pensioen van kan opbouwen. Ze moeten net als bij de architecten die zelfstandige werken ook minimaal anderhalf keer een volwassen brutto loon doen dan kan je wel een pensioen opbouwen.

 • Eddy

  Keuzevrijheid zal betekenen dat 90% van de zzp ers en loondienst schilders helemaal niks regelt. Net als met de arbeidsongeschiktheidsverzekeringen.
  Maar als ze de AOW leeftijd behalen, staan ze met het handje omhoog voor steun.
  Ik ben voor zelfbeschikking( ben blij dat het idiote systeem van de vakantiebonnen is afgeschaft), maar als dit niet collectief en verplicht geregeld wordt, wordt het een race naar de bodem.
  En het BPF Schilders doet het helemaal niet zo slecht t.o.v. de meeste andere pensioenfondsen.

 • Eddy

  En nog even aanvullend: 50% van het bestuur van het BPF wordt gevormd door werknemersvertegenwoordigers, dus de FNV/CNV. Meneer Verhoef en consorten heeft dik boter op zijn hoofd.

 • Frans

  Elke zelfstandige kan zich de titel directeur geven. In de nieuwe AVV CAO vallen directeuren namelijk niet onder de CAO.

 • Wanneer je je pensioen of arbeidsongeschiktheid wilt verzekeren en de bijbehorende premie wil afdragen kun je niet anders dan afspraken maken met je collega’s. Als je dat niet wil doen adviseer ik je een abonnement op de staatsloterij te nemen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Pensioenfonds verliest ruim 900 miljoen in 1 kwartaal

Kabinet tornt mogelijk aan zelfstandigenaftrek

‘Zzp’er aantrekkelijker dan uitzendkracht’

Plan om zzp’er vestigingsadres te laten afschermen

Schilderpensionado’s krijgen in oktober meer geld


Naar archief >