Ga naar hoofdinhoud

Shepard Fairey maakt grote mural in Amsterdam


De bekende Amerikaanse muralspecialist Shepard Fairey, maker van het visionaire Barack Obama-portret 'Hope', komt in augustus naar Amsterdam om een grote muurschildering op de zijgevel van het STRAAT museum aan te brengen.

Fairey bezig aan een mural

Deze mural moet zijn grote solotentoonstelling ‘Printed Matters: Raise the Level’van Fairey in het museum opsieren.

De expositie is daar van 13 augustus tot en met 1 oktober 2023 te zien en bestaat uit meer dan 130 objecten, waaronder nieuw werk dat speciaal voor de expositie is gecreëerd.

Fairey is een specialist in muurschilderingen en daarnaast graficus. Hij kreeg wereldwijde bekendheid tijdens de presidentsverkiezingen van Amerika in 2008 door zijn ‘Hope’-poster met de iconisch geworden afbeelding van Barack Obama.

De afbeelding (zie rechts) werd in eerste instantie verspreid als poster op straat, maar werd later gebruikt als campagnebeeld. Ook werden er duizenden stickers en T-shirts gemaakt om op grote schaal te verspreiden. 

Parijs

In 2015 maakte Fairey zijn bekende ‘Marianne’-poster naar aanleiding van de terroristische aanvallen in Parijs in die periode. Op de Rue Nationale nummer 186 in Parijs is het werk ook als mural te bewonderen (later zou deze door een protestgroep aangepast worden als protest tegen de overheid, waarop Fairey reageerde met een goedkeurend commentaar).

Niet eerder was er in Nederland zo’n groots opgezet overzicht van het oeuvre van Fairey te bewonderen. Behalve de mural (van 14 meter hoog bij 14.8 meter breed) op de zijgevel, maakt hij ook een nieuw werk in STRAAT museum.

Deze twee nieuwe werken worden vanaf 7 augustus ter plekke gemaakt, en zijn dus live door het publiek te volgen. Op 12 augustus opent de kunstenaar zelf de tentoonstelling in Amsterdam.

Expositie

‘Printed Matters: Raise the Level’ toont werk dat grotendeels gericht is op het verbeteren van de ‘gezondheid’ van onze planeet. De uitdrukking “raise the level” verwijst naar verschillende dingen, waaronder de noodzaak om het bewustzijn over de gevolgen van de verbranding van fossiele brandstoffen en klimaatverandering te vergroten, het feit dat de opwarming van de aarde het niveau van de oceanen doet stijgen en dat er nu echt actie moet worden ondernomen. Met andere woorden: “raise the level” om de aarde te redden. 

De solotentoonstelling van Fairey behandelt ook andere urgente kwesties als nationalisme, xenofobie, oorlog, fake nieuws en de bedreiging van de democratie. Fairey gebruikt herkenbare symbolen, portretten en teksten om via zijn werk de kijker aan te spreken en deze te betrekken bij een gesprek over de betreffende onderwerpen. 

Museum

STRAAT is een museum voor street art en graffiti. In een enorme scheepsloods op het NDSM-terrein in Amsterdam worden meer dan 160 gigantische kunstwerken getoond. Deze zijn ter plekke door internationale kunstenaars gemaakt. De collectie wordt regelmatig uitgebreid, wat bezoekers de kans biedt kunstenaars live aan het werk te zien.

Shepard Fairey
Foto: Fuzheado

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Gigantische kinderboekenkast op Haagse muur

Brabants duo maakt ’s werelds mooiste mural

SprayMaster als kunstschilder-apparaat (video)

Den Haag krijgt ’s lands grootste mural

Bewoners brengen mural op flatgebouw Heerlen aan


Naar archief >