Ga naar hoofdinhoud

Bewoners brengen mural op flatgebouw Heerlen aan


In Heerlen is een bijzonder schilderproject gestart. Een groep bewoners van de Auroraflat brengt, onder begeleiding van Spaanse muralspecialisten, een groot kunstwerk op de buitenschil aan. 'We hopen dat bewoners dankzij deze klus weer extra trots worden op hun woongebouw', zegt de eigenaar, corporatie Limburg Wonen.


De Auroraflat (228 woningen) heeft al jarenlang een slechte naam in Heerlen door onder meer problemen met hangjongeren en drugsgebruik.

De eigenaar, corporatie Wonen Limburg, besloot daarom met Stichting Street Art het idee uit te werken om van Aurora een gebouw te maken om trots op te zijn door er – samen met bewoners – een van de grootste murals van Europa op aan te laten brengen.

De flat wordt nu van onder tot boven van een schilderkunstwerk voorzien. De uitvoering van het project staat onder leiding van het kunstenaarscollectief Boa Mistura uit Madrid, een groep ervaren muralspecialisten die overal ter wereld in opdracht grote muurschilderingen op vooral gebouwen aanbrengen. Altijd in felle kleuren en met sprekende teksten.

“In al onze projecten werken bewoners altijd zelf mee aan de kunstschilderingen van BoaMistura. Zo raken ze met elkaar aan de praat en leren ze elkaar beter kennen. Bewoners die gezamenlijk aan zo’n mooi project hebben gewerkt, zorgen daarna beter voor hun gebouw en de omgeving. Dat hopen we in Heerlen ook te bereiken”, zegt Pablo Ferreira van BoaMistura. “Daarnaast gaat een vijftiental Heerlenaren hier een werk-leer traject volgen zodat ze door kunnen stromen naar een betaalde baan.”

Bewoners werken, onder begeleiding van de Spanjaarden, aan de mural op de Auroraflat

De muralspecialisten presenteerden dit voorjaar de voorlopige ontwerpen aan de bewoners van de Auroraflat. Hun ontwerpen waren geïnspireerd door de naam ‘Aurora’, de Romeinse godin van de dageraad. Dat vonden ze een mooi symbool voor de nieuwe start van de Auroraflat: een ‘nieuwe ochtend’ voor de buurt.

Maar de echte inspiratie kwam van de plek, de geschiedenis van Heerlen en de verhalen en belevenissen van de bewoners. “Het is mooi dat we iets kunnen doen met een enorme positieve invloed op de buurt”, vertelt Juan Gaume Fernandez van Boa Mistura. “Het voelt altijd heel bijzonder om samen met bewoners aan een project te werken. Zeker in dit geval, want het is ons grootste project tot nu toe!”

Schilderteam

 “Je merkt nu al dat er dingen aan het veranderen zijn in Aurora. Mensen zijn nieuwsgierig, komen naar buiten en hebben met elkaar een praatje. Dat alleen al is super”, stelt Noortje, actief lid van de bewonerscommissie.

Met een populatie van ruim 400 mensen is de Auroraflat een dorp op zich. Uit allerlei windstreken en met diverse achtergronden hebben zij er hun thuis. “Als ik in een gesprek vertel dat ik in Aurora woon, wordt er niet altijd positief gereageerd. Ik hoop dat dit project die vooroordelen kan wegnemen. De mensen die hier wonen verdienen dat”, zegt bewoner Hessel die er zelf al ruim 13 jaar met veel plezier woont.

Vijf Spaanse muralspecialisten zijn voor dit project tijdelijk gaan wonen in de Auroraflat. Zij vormen ieder met een aantal flatbewoners een schilderteam.

Bestuurder Ger Peeters van Wonen Limburg zegt: “Dit project is voor ons best spannend. Want dit is de eerste keer dat we kunst gaan gebruiken om de sfeer en leefbaarheid in een buurt te verbeteren. Ik vind het dus geweldig om te zien dat bewoners zo enthousiast reageren!” 

Bewoners en kunstenaars werken tot medio november aan het realiseren van de enorme muurschildering. Vrijwilligers zijn welkom om mee te helpen bij het schilderen, meldt de corporatie.

Het kunstproject kan mede door financiële steun van de provincie Limburg, gemeente Heerlen, IBA Parkstad, Parkstad Limburg, Rabobank en Stichting Street Art worden gerealiseerd.  

Foto’s: Stichting Street Art en Wonen Limburg

Eén reactie op “Bewoners brengen mural op flatgebouw Heerlen aan

  • Ruud Creugers

    Dit had ook elk schildersbedrijf kunnen doen…Een beetje broodroof is het wel.
    Voor de rest zijn de meeste murals in Heerlen prachtige eyecatchers , zeg ik als inwoner.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


SprayMaster als kunstschilder-apparaat (video)

Zuiverende verf ook in Rotterdam toegepast

Kloet Onderhoud renoveert Museum Vlaardingen

‘Randstedeling besteedt schilderwerk vaakst uit’

Dag van de Bouw 2021 geannuleerd


Naar archief >