'Overheid pakt schijnconstructies niet aan' • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

‘Overheid pakt schijnconstructies niet aan’


Stichting ZZP Nederland vindt dat de Belastingdienst in het afgelopen jaar geen daadwerkelijke actie heeft ondernomen om bedrijven met evidente schijnconstructies en zichtbare draaideurconstructies aan te pakken. “Daardoor wordt de markt voor zelfstandige ondernemers verziekt”, zegt voorzitter Maarten Post.

“Staatssecretaris Wiebes heeft beloofd schijnconstructies aan te pakken en er met “blauwe zwaailichten en loeiende sirenes” op af te gaan. Wij hebben daar tot nu toe niets van gemerkt.”, stelt Post. “Als de overheid weigert om de rotte appels te verwijderen, heeft iedereen daar last van. De discussie over het gedrag van Deliveroo is tekenend: Asscher keurt deze draaideurconstructie af, maar doet niets om dit te stoppen.”

Stichting ZZP Nederland vindt het afkeurenswaardig, dat de overheid de Wet DBA zo lang boven de markt houdt, waardoor zzp’ers minder opdrachten hebben kunnen verwerven. Bovendien heeft het niet aanpakken van bedrijven met schijnconstructies gezorgd voor oneigenlijke concurrentie en tariefdaling. “Op deze manier verziekt de overheid de markt voor zzp’ers”, zegt voorzitter Post.

Addertje

Hoewel Wiebes een periode zonder handhaving van de Wet DBA heeft afgekondigd, schuilt er voor zzp’ers toch een addertje onder het gras, stelt ZZP Nederland. De Belastingdienst kan bij de aangiftecontrole tot de slotsom komen, dat er geen sprake is van ondernemerschap. De opdrachtgever blijft dan buiten schot en hoeft niet met terugwerkende kracht loonheffing af te dragen.

Het inkomen van de zzp’er wordt door de inspecteur dan niet gezien als loon, maar als Resultaat Overige Werkzaamheden (ROW), Dit betekent eenvoudigweg geen zelfstandigenaftrek en geen MKB-winstvrijstelling. En zo gaat de jacht op zzp’ers voort, verzucht ZZP Nederland.

Maarten Post van ZZP Nederland.

Stichting ZZP Nederland is een ondernemersorganisatie voor Zelfstandigen Zonder Personeel in Nederland. Doelstelling is het bevorderen van het ondernemerschap voor kleine zelfstandigen. Ruim 41.000 zelfstandigen hebben zich individueel aangesloten. Daaronder ook diverse zzp’ers in de schilder- en onderhoudsbranche.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


‘Corona laat zien: bescherm zzp’er beter’

‘Belastingvoordeel voor zzp’er moet verdwijnen’

Regering: ‘Eén basisverzekering alle arbeidsongeschikten’

Bouw loopt achter bij invoeren btw-id


Naar archief >