Ga naar hoofdinhoud

Nieuw chemie-onderzoekcentrum gestart


De ontwikkeling van innovatieve coatings is één van de speerpunten van het Advanced Research Center Chemical Building Blocks Consortium (ARC CBBC) dat gisteren officieel gestart is. Het onderzoekscentrum gaat kennis van bedrijven en universiteiten bundelen.

De pretenties van het nieuw consortium, waaraan BASF, AKZONobel en Shell meedoen maar ook de Rijksoverheid en de universiteiten van Utrecht, Groningen en  Eindhoven, zijn  groot: Het nationale onderzoekscentrum richt zich op ‘energie- en chemievraagstukken die ontstaan uit het groeiende beroep op de eindige voorraad grondstoffen’ en de bedoeling is om `nieuwe chemie’ te creëren.

Het onderzoekscentrum, opgericht in het kader van het Kennis- en Innovatiecontract voor de Topsector Chemie, moet een leidende rol gaan spelen in onderzoek richting onder andere een circulaire economie, duurzame chemische processen en schone energie. Centraal staan drie onderzoekslijnen: Energiedragers, Functionele materialen en Coatings.

ARC CBBC is een onderzoekscentrum waarin bedrijfsleven en wetenschap langdurig samenwerken. Het wil met fundamenteel onderzoek een bijdrage leveren aan het oplossen van een breed scala aan maatschappelijke vraagstukkenm, onder andere afgeleid van de Nationale Wetenschapsagenda, de EU Grand Challenges en uitdagingen gesignaleerd door de Verenigde Naties. “ARC CBBC gaat werken aan bouwstenen die de basis van onze chemische industrie fundamenteel kunnen veranderen”, zegt prof. Ben Feringa (Rijksuniversiteit Groningen), voorzitter van de Executive Board.

 

Binnenkort start de open inschrijving voor deelname aan projecten binnen ARC CBBC. Het consortium is nadrukkelijk op zoek naar de absolute top binnen zowel wetenschap als industrie.

De introductie van het onderzoekscentrum ging gepaard met dit filmpje

 


Deel via:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Leo geeft en ‘geet’ nu toch echt bijna weg

Eenmalige uitkering schildersziekte nu ook voor zzp’ers

Franse opvolger voor Vanlancker bij AkzoNobel

Martin Glas en Stolker Glas bundelen krachten

Controle op schijnzelfstandigheid uiterlijk 2025 hervat


Naar archief >