Ga naar hoofdinhoud

Asbest in straalgrit Willemsbrug


Vrijdagmorgen 5 oktober is de gemeente Rotterdam door de aannemer die het groot onderhoud aan de Willemsbrug uitvoert, op de hoogte gesteld dat er mogelijk asbest in het straalgrit aanwezig is. Daarop is het werk stilgelegd en de werknemers zijn naar huis gestuurd.

Het grit wordt gebruikt om de oude verflaag van de brug te stralen. Na het stilleggen van de werkzaamheden is een onderzoek gestart. Een in asbest-gespecialiseerd bedrijf heeft monsters van het grit genomen. Aan het einde van de dag kon inderdaad bevestigd worden dat er asbest aanwezig is in het grit.

Omdat de pylonen waaraan wordt gewerkt ingepakt zijn in een beschermende tent, is het straalgrit, voor zover nu bekend, niet buiten het werkterrein gekomen. Het aangetroffen asbest is dus niet afkomstig van de brug maar zit in het product waarmee gestraald wordt.

Het asbesthoudende grit wordt pas sinds juli gebruikt. Het grit dat eerder tot overlast heeft geleid betrof een ander grit. Destijds raakten auto’s (licht) beschadigd omdat er metaaldeeltjes in het gritmateriaal zat. Dit veroorzaakte roestvlekjes op verschillende auto’s. Om te voorkomen dat dit zich kon herhalen is gekozen voor een gritsoort zonder metaaldeeltjes.

De omwonenden in de directe omgeving van de Willemsbrug worden zo snel mogelijk geïnformeerd via een bewonersbrief. Voor vragen over gezondheid in relatie tot asbest verwijst de gemeente naar https://www.ggdrotterdamrijnmond.nl/milieu-en-leefomgeving/in-de-woning/asbest.html

Zie ook https://www.schildersvak.nl/actueel/schilderklus-willemsbrug-vangt-aan

 

 

 

Eén reactie op “Asbest in straalgrit Willemsbrug

  • Klaas de Wit

    Zou het hier niet gaan om hergebruikt éénmalig smeltslakgrit wat niet goed ontdaan is
    van de verontreinigingen? Wat met asbestverontreinigd is door andere straalkarweien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Cursus ‘saneren asbesthoudende beglazingskit’

FNV strijdt om eindejaarsuitkering Venko

Asbesthoudende coating verwijderen (video)

Onderzoekers: Asbest verwijderen meer risico-gestuurd

Asbest saneren eenvoudiger en goedkoper


Naar archief >