Onderzoekers: Asbest verwijderen meer risico-gestuurd • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Onderzoekers: Asbest verwijderen meer risico-gestuurd


Bij het verwijderen van asbest in overzichtelijke en bekende situaties is het niet altijd nodig om vergaande maatregelen te nemen. Dat concludeert een groep onderzoekers van TNO en verschillende universiteiten en instellingen. Er kan meer ‘risico-gestuurd’ gewerkt worden.

De kwestie is van belang omdat het heel veel geld kan schelen. Bij het verwijderen van een asbesthoudend dak, bijvoorbeeld op een boerenschuur, of van asbesthoudende vensterbanken, die eenvoudig zonder zagen mechanisch los te maken zijn, gelden nu ‘collectieve maatregelen’: luchtdicht afsluiten van de ruimten, een luchtsluis maken, de ruimte op onderdruk zetten en dan het asbest verwijderen in een spreciaal pak met perslucht. Dat neemt veel maatschappelijke en financiële kosten met zich mee.

De onderzoekers, die zich in opdracht van corporatiekoepel Aedes en een aantal individuele woningcorporaties over deze kwestie bogen, brengen een genuanceerd advies uit: asbestdeeltjes zijn immers zeer schadelijk voor de gezondheid en wanneer je niet zeker weet dat er geen deeltjes in de lucht zullen komen zijn strenge algemene maatregelen vereist, schrijven ze.

Maar in het geval de risico’s goed in beeld zijn en minimaal te noemen zijn zouden ook veel minder vergaande maatregelen nodig zijn. Asbestverwijderaars en bedrijven die in aanraking komen met asbesthoudende gebouwonderdelen zouden dan risico-gestuurd te werk moeten gaan.


Voor de corporaties is dat een belangrijke uitspraak omdat het verschil tussen helemaal inpakken en ‘gewoon’ verwijderen in de duizenden euro’s kan lopen. Het rapport is aangeboden aan staatssecretaris Van Ark die zich binnenkort over de regelgeving op dit gebied zal buigen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Banenplan moet duizenden schilders opleveren

Student onderzoekt werksituatie zzp-schilders

Strijd tegen verplicht schilderspensioen gaat door

Nieuwe witte verf draagt bij aan lager energieverbruik

Brabants onderzoek naar zeewier in verf


Naar archief >