Asbest saneren eenvoudiger en goedkoper • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Asbest saneren eenvoudiger en goedkoper


Glaszetters, schilders en andere uitvoerende partijen mogen voortaan zelf – in bezit van een speciaal certificaat – asbesthoudende beglazingskit met maximaal vijf procent chrysotiel verwijderen.

Dit werk valt niet langer onder risicoklasse 2, maar kan worden ondergebracht in risicoklasse 1 omdat de zogeheten grenswaarde niet wordt overschreden. Dat is de uitkomst van jarenlang onderzoek van Aedes, koepelorganisatie voor Nederlandse woningcorporaties, en de glasafdelingen van OnderhoudNL en Bouwend Nederland. De bevoegde commissie SCi-547 heeft het bijbehorende protocol goedgekeurd.

‘Goed nieuws voor zowel aannemers als opdrachtgevers’, zegt Okke Spruijt, directeur van OnderhoudNL. Gespecialiseerde asbestsaneerders, de ‘witte pakken’, hoeven er bij de geschetste werkzaamheden niet meer aan te pas te komen en dat scheelt tijd en kosten. Een ontwikkeling die corporaties zullen toejuichen, nu zij voor de taak staan het woningenbestand te verduurzamen. Het mineraal chrysotiel is veruit de meest toegepaste vorm van asbest.

Het benodigde certificaat is te behalen in door Kenniscentrum Glas ontwikkelde trainingen, die OnderhoudNL en Bouwend Nederland gezamenlijk aanbieden. Bij de brancheorganisaties aangesloten bedrijven die in opdracht van woningcorporaties renovatie of schadeherstel uitvoeren, worden in deze sessies van A tot Z bijgepraat over het nieuwe protocol. Het protocol omschrijft stap voor stap de werkmethode. Bij goed gevolg ontvangen deelnemers een persoonscertificaat dat drie jaar geldig is.

De trainingen worden gegeven op verschillende locaties in het land. Inschrijven kan bij Kenniscentrum Glas, OnderhoudNL en Bouwend Nederland. De kosten bedragen 325 euro per deelnemer.

Eerder deze zomer was er ook al goed nieuws voor glaszetters, die glaslatten niet meer met schroeven hoeven te bevestigen in een houten deur- of raamconstructie om inbraakveilig te zijn. Vastnagelen volstaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Gezondheidsrisico door straalgrit erg klein

Cursus asbestherkenning voor glaszetters

Asbest in straalgrit Willemsbrug

Inspectie SZW: afname asbestovertredingen


Naar archief >