Samen voor inzetbaarheid betalen • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Samen voor inzetbaarheid betalen


Daar gaan toch echt een paar schildersbedrijven van opkijken eind deze maand. Waar komt die stijging van de loonkosten vandaan? Vanaf heden betaalt elk schildersbedrijf verplicht mee aan projecten om schilders voor de branche te behouden.

Pardon? Ja. De USAG-cao is avv verklaard. De Uitvoeringsregelingen rond de Schilders-, Afbouw en Glas-cao. Dat zijn regelingen die door werkgeversorganisatie OnderhoudNL met werknemersvertegenwoordiger LBV zijn afgesproken. In een aparte cao, dus, los van de ‘gewone’ cao die over lonen en dergelijke gaat.

Wat betekent dat? Kijk: ik ken schildersbedrijven die geen lid zijn van OnderhoudNL en een paar jaar bewust hebben vastgehouden aan de oude ‘looncao’, de laatste die door het ministerie van SZW algemeen verbindend was verklaard. Het heeft een paar jaar geduurd (vanwege protesten van diverse zijden) voor de nieuwe afspraken over lonen tussen OHNL en LVB voor iedereen verplicht zijn gesteld. Die bedrijven die ik kende liepen toen een paar loonstijgingen achter die ze verplicht hebben moeten inlopen.

Deskundigen die het weten kunnen (wat dubbelop is) zeggen me dat de meeste niet-OHNL-bedrijven die bui nooit hebben afgewacht en met hun lonen ‘vrijwillig’ de looncao van OHNL en LVB hebben gevolgd. Toen die afspraak dus verplicht werd gesteld hebben ze daar in hun loonkosten niets van gemerkt.


Dat is anders met de USAG-cao. Die behelst een afdracht over het brutoloon van een half procent. Dat klinkt niet als veel, maar als je op de site van de SUSAG (de Stichting die de USAG uitvoert, jaja) leest dat er een maximumafdracht voor zeer grote schildersbedrijven geldt van 57 232 euro per jaar, dan begrijp je dat het voor een middelgroot schildersbedrijf ook weer geen kattenpXs is. Die afdracht kòn je de afgelopen jaren als niet-OnderhoudNL-lid helemaal niet betalen. En geen bedrijf die daar alvast een reservering voor gemaakt heeft, natuurlijk.

Dus. Als uw loonadministrateur zijn vak verstaat heeft u als niet-lid al een waarschuwing gehad en stijgen na deze maand dus uw kosten.


Daar dien OnderhoudNL en LVB overigens best mooie dingen mee. Medische keuringen. Collectieve ongevalsverzekering. Pilots over inzetbaarheid en permanente educatie. Als niet-lid (van OnderhoudNL of van de werknemersvertegenwoordiger) kun je daarover echter verder niet meepraten. Meefinancieren en meeprofiteren is het devies. En afwachten wat de sociale partners evalueren en verder verzinnen.

11 reacties

 • Hester

  Je hoeft ook geen reservering te hebben hiervoor want de premieheffing (voor niet OnderhoudNL-leden) gaat pas in na de algemeen verbindend verklaring (dus geen terugwerkende kracht).

 • Jan Maurits Schouten

  Dat is correct Hester. Ik gebruik het woord niet helemaal correct. Ik bedoel er mee dat er geen reden of mogelijkheid was om de afdracht al in de loonkosten te hebben. Dank voor de aanvulling.

 • Sjaak

  En petje af natuurlijk voor al die schildersbedrijven die al die jaren wél premie hebben moeten betalen omdat ze lid waren van OnderhoudNL.

 • Jan Maurits Schouten

  Die bedrijven willen dat zelf, want zij akkoorderen het beleid en de cao.

  1. Guus

   Inderdaad door lid te zijn van OnderhoudNL kost het je niet alleen een flinke jaarlijkse contributie maar dus ook nog eens extra premieheffing over de loonsom. Slim?

   1. jan maurits schouten

    nu maakt lid zijn of niet dus juist niet meer uit

 • Ad2

  Onderhoudnl heeft veel te veel macht gekregen en naar mijn idee is dat een hele slechte ontwikkeling met name ook dankzij het feit dat iedere zgn vakbond cao’s mag afsluiten leden of geen leden zoals dus de naar mijns inziens koopbare bond lbv ,die gekochte cao word ook steeds zo maar verlengd met alleen maar verslechteringen . Ik hoop dat de schilders en de kleinere schildersbedrijven een keer wakker worden en in opstand komen tegen deze machtswellustelingen ,zou de branche en het vak goed doen

  1. Guus

   De politiek zou eens moeten stoppen met het algemeen verbindend verklaren van cao’s zonder draagvlak – in dit geval aan werknemerszijde – want laten we wel wezen: LBV heeft geen enkele aanhang onder de werknemer-schilders. Onbegrijpelijk dat dit kan, het is volkomen in strijd met democratische beginselen. FNV en CNV moeten dit eens aankaarten bij hun connecties in de Den Haag.

   1. Peter Postma

    Klopt, Onderhoud nl betaald LBV voor deze CAO

  2. Peter Postma

   Klopt helemaal
   je krijgt er enkele % loon bij, maar de versoberingen worden niet aangegeven.
   En ja ook Schildersvak.nl doet hier ook aan mee
   wel publiceren dat de schilders loon er bij krijgen, maar de versoberingen hoor je ze niet over

 • Jan Maurits Schouten

  SchildersVAK heeft wel degelijk over de versoberingen bericht. Maar als dat niet wordt aangepast, dan ontstaat een nieuwe werkelijkheid waar we ook weer over berichten.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Adaptics test schilders thuis (en snel) op corona

OnderhoudNL en LBV: beoordelingsgesprekken mogen uitgesteld

Afbouw sluit cao in crisistijd

Nieuwe schildersvereniging wil eigen cao

Gelijke voorwaarden voor alle uitzendkrachten


Naar archief >