Proof ben je nooit • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Proof ben je nooit


Dat was weer eens een mooi geval van twee hoofden één gedachte: vorige week schreef ik een blog over schilders die hun klanten meer zouden moeten geruststellen, op hun website al, over RIVM-veilig handelen. Komt diezelfde dag OnderhoudNL met een promopakket.

Dat pakket bestaat uit posters, stickers en (digitale) banners die allemaal hartstikke duidelijk maken dat er ‘corona proof’ gewerkt wordt. Nu is dat natuurlijk wel meteen zo’n claim waar mijn anti-reclameantenne van overeind gaat staan. Want de proof is in the pudding, zeggen ze wel, ‘proof’ betekent zeker, gegarandeerd. Een waterproof horloge mag je tot de opgegeven diepte onder water houden. Gaat het stuk dan krijg je je geld terug. Kwestie van natuurkunde en techniek. En garantie. Dat lijkt me niet van toepassing op werken in coronatijd. Je kunt je stinkende best doen om je aan alle heden geldende regels te houden. Maar er gebeuren gekke dingen: van aerosolen in de lucht en virusdeeltjes op de deurknop tot dat éne moment waarop je kapje toch ècht even onder je neus zakte. En dan is het niet van ‘sorry, geld terug’ maar heb je misschien een zieke op je geweten.

Nee, beter vind ik toch om te zeggen: ‘Wij werken volgens de voorschriften’ of ‘Wij willen gezond blijven, u ook.’ En dan een uitleg die het een en ander aan wederkerigheid met zich meeneemt, zoals ik vorige week in mijn blog heb proberen neer te pennen. Want ergens staan behangen waar ze je steeds in je nek staan te hoesten en dan tien dagen niet kunnen werken, daar zit ook niemand op te wachten.

Dus dat. En ook een beetje flauw dat OnderhoudNL dat protocol voor binnenwerken bij renovaties met een stempeltje erop achter een ledenpoortje hebben gezet. Moet je maatregelen die gezond werken in de sector bevorderen wel willen inzetten als iets exclusief voor leden? Het stond ook gewoon al maanden geleden in de SchildersVakkrant te lezen, toen het net bedacht was door Wits Noord. En gelukkig hebben we de film daar nog van:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.