Blog

“De gewonnen wedstrijd van gisteren is geen garantie op winst vandaag.” Talrijke dito uitspraken door meer of minder bekende personen staan in misschien nog meer boeken opgetekend. Wij, ondernemers, moeten er een wake up call in horen.

Stilstand is achteruitgang en achteruit… nee dat willen we niet. Maar wat dan wel?
Vroeger schilderden we met de kwast. Al sinds mensenheugenis is er de roller en ook de spuit is niet meer weg te denken. Vroeger stond de schilder met bindmiddel, additief en pigment zelf zijn verf te mengen, tegenwoordig is er voor elke temperatuur en weersomstandigheid een speciale pot.
Leve de vooruitgang!

Ik was voor een rondleiding ‘zelfstudie’ in een van de grootste timmerfabrieken van Nederland en bekeek daar de gerobotiseerde productielijnen en: wauw, wat zijn we al ver! Verderop stonden ingevlogen glaszetters alle glas nog met de hand in de kozijnen te zetten. (erg ver boven de tilnorm)
Robotisering en middeleeuwen, samen in één hal.

Tot vandaag kopen plaatselijke schilders bij mij alkydverf voor binnen. En mengen er nog meer schilders kit met eigeel? Ik heb er een apostel bij die dat, naar ik vermoed al spreuken roepend, op de muur zet en beweert zo de beste beton-emaille van de wereld te verkrijgen. Ik geloof er niets van, maar laat het zo.

En toch blijf ik nadenken of hoe alles anders kan, beter, productiever, humaner, gezonder, natuurlijker duurzamer, kleurrijker etc. Ook denk ik na over de uitbouw naar een meer diverse klantenkring, en over het beter levelen in mijn productaanbod. En natuurlijk over wat absoluut niet past bij mijn bedrijfsvoering en derhalve  over waar ik me wel op richt en waar niet op.

Ik stel me hierbij regelmatig de wedervraag: “en waarom dan wel niet?” Bijvoorbeeld: ik richt me nu niet op woningbouwverenigingen, daar ben ik niet op ingesteld, heb er geen zin in, haal er te weinig marge. O ja? Beargumenteer je eigen standpunten nu eens en kijk dan of je principe staande blijft.

Even een ontboezeming: ik vind het heerlijk over bovenstaande zaken te dromen

Voor de verandering ben ik in 2010 na 20 jaar mooi schilderwerk begonnen met de verandering.
We zijn gaan diversificeren met inachtneming van behoud van het goede. We ondervonden vooruitgang, achteruitgang, voor- en tegenslagen en nu, in 2017,  zijn we als bedrijf driemaal zo groot en breder qua aanbod. We adviseren de bouw, stimuleren de timmerman. Brengen eigen samengestelde producten op de markt en… we schilderen nog steeds dat wat er toe doet.

Leve de verandering. Laten we opnieuw beginnen ! En jij ?

Over Dirk Boersma

Dirk Boersma (1965), woont en werkt in Woudenberg en omstreken en is reeds 25 jaar eigenaar van Vakwerkhuis Schilders (zie www.Vakwerkhuis.nl). Daarnaast is hij eigenaar van glas- en verfhandel XL- glas & verf (zie www.XLglas.nl). Bij elkaar heeft hij 10 vakmensen in vaste dienst. Hij schrijft over zijn praktijk als ondernemer in de schilder- en glasbranche.

Bekijk alle berichten van Dirk Boersma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.