Naar buiten met die spuit! • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Naar buiten met die spuit!


Als je het enthousiasme zag waarmee deze winter binnen werd doorgehaald met de verfspuit, dan kun je je bijna niet meer voorstellen dat die machine het hele zomerseizoen weer in de doorspoelstand gaat. Zou er buiten niet veel meer te spuiten zijn?

Ik heb het nu even niet over dat nieuwe ding van Sigma. Al is dat uiteraard wel de aanleiding. Een aanleiding ook voor heel wat schilders om op onze social media te reageren met: “dat doe ik allang, maar dan met mijn airless/hvlp/drukvat-spuitapparaat”.

Geloof ik trouwens weinig van, of, ten minste: heb je een goede hvlp en een aantal garagedeuren achter elkaar te doen die in een andere kleur moeten? Dan heb je veel oppervlak, veel repeterend werk, de behoefte aan veel laagdikte, beperkt afplakwerk… waarom eigenlijk niet? En met een airless zie ik je dat ook nog wel doen.

En als we het toch over garages hebben: die natuurlijk ook. Van die grote publieke. Al moeten ze wel leeg zijn, dan. Want, oh, jongens, die overspray…

Ik heb wel eens reclamevideo’s gezien van een welbekend Amerikaans verspuitmerk: Schilder komt in stoere pick-up aanrijden bij houten huis. Schilder laadt draagbaar, krachtig spuitmonster uit. Schilder loopt alweer weg: huis van onder tot boven vers in de verf. Zou in de VS enzo nog wel eens aardig de realiteit kunnen zijn. Met van die vrijstaande huizen met heel veel houtwerk.

Hier is het passen en meten. Kozijntjes van niet meer dan twee kwasten breed en sponninkjes en roetjes en luikjes in twee kleuren en kleine huizen, dicht op elkaar. Werken met een zeer snel aandrogende verf die je heel precies en van heel dichtbij op zijn ondergrond legt ligt dan meer voor de hand. Bijna zoals met een kwast, maar dan sneller en dikker. Ultiem doorgedacht: folies, en die bestaan ook al. Met synthetische verf en een airless ben je dan natuurlijk veel te veel aan het plakken en afschermen om het nog een beetje leuk te houden.
Zo beredeneert is het maar al te logisch dat er eens iemand met een uitvinding kwam…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.