Ga naar hoofdinhoud

PPG lanceert SprayMaster verfspuitsysteem (video)


PPG lanceert een zeer compact verfspuitsysteem: de PPG SprayMaster. Dit draagbare precisiespuitapparaat met lage druk is speciaal ontwikkeld voor het lakken van buitenhoutwerk.

Het had een grootse presentatie in Ahoy moeten worden, maar corona gooide roet in het eten. PGG introduceerde haar revolutionaire spuitsysteem nu middels een webinar aan circa tweeduizend innovatieve schilders (zzp’ers en vgo-bedrijven) in Nederland. Zij waren hiervoor geselecteerd door de buitendienst, aldus Paul Verheul, sales manager Sigma Coatings Nederland, die het webinar leidde. Dit geeft ook meteen de strategie van de verffabrikant weer: het systeem is binnenkort niet op elke straathoek te verkrijgen, maar wordt gefaseerd uitgerold bij schildersbedrijven die open staan om met deze nieuwe techniek aan de slag te gaan.

Het PPG SprayMaster-webinar

Nieuw spuitconcept

“Het is geen HVLP en het is geen Airless, maar een geheel nieuw spuitconcept”, stelde Verheul. PPG claimt met de SprayMaster het eerste verfspuitsysteem op de markt te brengen dat geschikt is om buiten op houten geveldelen in te zetten. Het apparaat, dat op de rug wordt gedragen, wordt niet gevoed door een pomp, maar werkt met druk die wordt geleverd door een compressor die elders staat opgesteld. De druk op het verfmateriaal, dat in speciale verfcartridges van twee liter in elke mengkleur kan worden geleverd, bedraagt maximaal 2 bar. Middels het gepatenteerde spuitpistool kan met extreme precisie, en hierdoor zeer beperkte overspray, worden gewerkt op grote en kleine oppervlaktes.

Tot 50 procent sneller

De PPG SprayMaster wordt gedragen in een speciale backpack op de rug.

Het nieuwe verfspuitsysteem is daardoor uitermate geschikt voor het lakken van deuren, kozijnen, ramen en rabatwerk, stelt PPG. Het precisiespuitpistool, wat zeer dicht op een object moet worden gehouden – circa 5 cm, het voelt als ‘schilderen’ met de spuit – veroorzaakt een minimale overspray. Dit betekent weinig verfverlies, een nog strakkere afwerking en maximaal 10 centimeter afplakken.

Testen die PPG uitvoerde in samenwerking met de vastgoedonderhoudsbedrijven Lenferink en Rutges Vernieuwt lieten, naast een egaler resultaat, tevens een tijdwinst tot wel 50 procent zien ten opzichte van werken met de kwast of roller (lees hun ervaringen in deze Projectdocumentatie). Bij gebruik van het spuitsysteem is de laagdikte gelijkmatiger en de spray droogt snel, waardoor dezelfde dag overspuiten mogelijk is. Met ‘backpack’, en inclusief twee liter verf, weegt de SprayMaster ongeveer tien kilo. Het draagsysteem is geïnspireerd op draagbare systemen uit andere sectoren, waarbij rekening is gehouden met de ergonomie.

Hoe het in de praktijk werkt? SchildersVakTV was er bij toen schilder Robin Cooiman het nieuwe verfspuitsysteem probeerde (zie de video):

Watergedragen lak

De PPG SprayMaster werkt met de speciaal ontwikkelde Sigma S2U Allure Spray Semi-Gloss, een watergedragen lak met dezelfde levensduur als de Sigma S2U Allure-buitenverf. Deze verf is sneldrogend en geurarm en heeft een uitstekende vloei en uitstekend kleur- en glansbehoud, aldus de fabrikant. Weliswaar begint deze watergedragen lak op een lagere glansgraad dan een alkydverf, maar de Sigma S2U Allure Spray Semi-Gloss behoudt nagenoeg tien jaar lang haar glansgraad van 70 glanseenheden, claimt PPG. Door te spuiten in plaats van te kwasten wordt er tot 25 procent meer laagdikte aangebracht (50 micrometer droge laagdikte). Daarnaast heb je geen kwastaanzetten in de hoeken en een gelijkmatige verflaag die makkelijker een goede dekking geeft wanneer er een kleurwijziging wordt doorgevoerd. Vaak is één laag spuiten al voldoende, aldus PPG. Omdat we met een watergedragen lak te maken hebben, kan met de SprayMaster worden gewerkt vanaf 5 graden Celsius en tot maximaal 85 procent relatieve luchtvochtigheid.

Gebruiksvriendelijk systeem

De Sigma S2U Allure Spray Semi-Gloss zit een speciale cartridges van twee liter.

De unieke verfcartridgetechnologie maakt het wisselen van kleur en het schoonmaken van het apparaat snel en eenvoudig. Door de rechtstreekse aansluiting op de machine is een gesloten vacuümsysteem gecreëerd, zonder filters die verstopt kunnen raken, en de verf droogt niet in. Ga je de volgende dag verder met dezelfde kleur, dan kun je zonder te reinigen gewoon verder gaan met spuiten. Bij het systeem worden twee cartridges geïntroduceerd: Sigma S2U Allure Spray Semi-Gloss en een Sigma Cleaner. Met deze laatste kun je snel en eenvoudig van kleur wisselen/reinigen met een minimale hoeveelheid Sigma Cleaner-vloeistof (zo’n 300 tot 500 ml).

In eigen huis ontwikkeld

PPG zegt zowel de verf als het spuitsysteem geheel in eigen huis te hebben ontwikkeld. Het product zal worden doorontwikkeld, onder andere om de PPG SprayMaster verder te verduurzamen en meer lakken toe te voegen. Verheul: “We hebben ruim de tijd genomen om dit product samen met vakmensen te ontwikkelen, te testen en waar mogelijk te verbeteren. Ik ben ervan overtuigd dat PPG SprayMaster een gat in de markt vult op het gebied van duurzaamheid, efficiency en snelheid.”

SprayMaster on tour

Het PPG SprayMaster-spuitsysteem is verkrijgbaar bij de Sigma-verkooppunten en via de online Sigma Shop. De adviesprijs bedraagt 2.495 euro, dat is inclusief ‘backpack’ en twee liter Sigma S2U Allure Spray Semi-Gloss. PPG trekt vanaf medio maart met een speciale SprayMaster Wagon door het land om op locaties demonstraties te geven. Klik hier voor meer informatie en demonstratiemogelijkheden.

3 reacties op “PPG lanceert SprayMaster verfspuitsysteem (video)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Limitless is kleur van het jaar 2024 bij PPG

Lineaire regelgeving frustreert circulariteit

PPG’ers staken met succes: tien procent salaris erbij

Verfvlek van PPG-stakingen spreidt zich uit

PPG breidt uit in Brazilië


Naar archief >