Iedereen happy samenwerken • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Iedereen happy samenwerken


Zou het kunnen? Een bouw waar geen baasjes meer elkaars keel staan af te knijpen maar waar vrije mensen op waardige wijze werken aan het woongenot van de vaderlandse bevolking? Het zou toch mooi zijn: iedereen RGS!

Aanleiding: enigszins de introductie van de vernieuwde Leidraad Resultaatgericht Samenwerken en de duidelijke interesse voor die manier van werken vanuit bouwbedrijven. Een bestuurslid van Bouwend Nederland, voorheen eigenaar van een middelgroot bouwbedrijf, is ook in het bestuur van de stichting RGS gaan zitten. Omdat hij ziet dat er voordelen te halen zijn voor bouwbedrijven om anders naar hun opdrachtgevers, ketenpartners en hun product te gaan kijken.

Muren van wantrouwen

Een andere aanleiding is dat ik, om allerlei redenen, professioneel weleens buiten de schilderssector kijk. En daar vaak tot mijn verbazing aanloop tegen structuren en muren van wantrouwen die je, met ervaring uit onze branche, helemaal niet verwacht. Bij vooruitstrevende installatiebedrijven, bouwbedrijven, architecten, leveranciers. Die samen willen werken, alleen al omdat ze voor hun ogen zien dat wat ze zelf zo mooi bedacht hadden of zo kundig uitgerekend allemaal zonder behoorlijke reden teniet wordt gedaan. Om geldelijk gewin. Om machtspelletjes. Omdat er iemand per se nog over vergaderen moest. Omdat iemand alleen naar onder de streep keek en niet strategisch naar voren.

Bewegingen en veranderingen

En ook omdat er een paar heftige bewegingen en veranderingen gaande zijn in de bouw. De huizengekte en woonkrapte moet aangepakt. Daar hoort nieuwbouw bij op heel andere schaal dan we gewend zijn: industrieel. De stikstofcrisis en de CO2-uitstoot moet worden aangepakt. Met andere installaties en houtbouw. De bestaande bouw moet behalve onderhouden ook verduurzaamd worden. Een beetje isolatie spuiten en dubbel glas plaatsen is niet genoeg.

Nooit nieuw denken geleerd

Iedereen ziet dat, iedereen weet dat de oude manieren niet meer werken. Heel veel bouwpartijen houden vast aan oud denken omdat ze nooit nieuw denken is geleerd. Als je uit onze branche komt en dat RGS enzo een beetje gevolgd hebt, sta je soms echt te kijken. Inderdaad groot tijd dat iemand het evangelie gaat verspreiden. En het Nieuwe Samenwerken kan beginnen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Duurdere grondstoffen zetten woningbouw onder druk

AGC en Schüco gaan samenwerken met FINEO

AkzoNobel houdt opnieuw een start-up wedstrijd

Planbureau: tekort vakkrachten maakt bouwambities lastig

Video | Meters maken bij een oude centrale


Naar archief >