Ga naar hoofdinhoud

Eigen baas? Maak het waar!


Wie een beetje vakman is en nu nog geen vast werk heeft, die wíl gewoon niet in vaste dienst. En dat is natuurlijk je goed recht. Je laten sturen en verhuren door een uitzendbureau: als dat goed voor je voelt, moet je het vooral doen. En als zzp’er eigen baas zijn? Gefeliciteerd. Maar wel waarmaken, hè?

Dit alles omdat de regering dan toch weer van plan lijkt te zijn om de controle op schijnzelfstandigheid weer uit het vet te halen. Moet de wet nog wel even worden aangepast. Graag, ja, want toenmalig minister Lodewijk Asscher maakte één grote warboel van die wetgeving (de Wet DBA) over arbeidscontracten. Waardoor in één klap heel wat mensen een aantal grote opdrachtgevers verloor, en er niets gebeurde aan waar de wet eigenlijk voor bedoeld was: werknemers beschermen tegen oneerlijke concurrentie door zzp’ers die precies hetzelfde werk doen maar dan voor minder geld.

En eerlijk: dat is een nobel streven, zolang die zzp’ers voor een hongerloontje lange dagen maken en worden rondgepiepeld door een opdrachtgever waar ze ook voor een vast salaris en vaste sociale lasten een vast contract zouden kunnen hebben. Over de zzp’er die het gewoon sneller en beter doet – en in de uren die de werknemer zou verknoeien alweer een tweede en derde klus gedaan kan hebben en daarom minder voor zijn uren kan rekenen – hoor je nooit iemand.

Een beetje ondernemer zou zich in zo’n situatie overigens wel eens mogen afvragen of hij zijn tarieven niet wat zou verhogen. Winstmaximalisatie is de kern van het ondernemerschap. Maar goed.

Over die uitzendbureaus, ondertussen, ben ik al heel lang verbaasd dat die niet of nauwelijks van de Wet DBA last lijken te hebben: ze contracteren mensen, zeggen waar ze moeten werken en tegen welk tarief en verdienen daar ook nog eens aan, en dat zou dan géén verkapt dienstverband zijn?

Een goede vakkracht die nu geen baan heeft moet wel een zzp’er zijn. Dat betekent: eigen bedrijf, eigen klanten, eigen prijzen, eigen bedrijfsmiddelen. Dat vind ik niet zo gek. Het betekent niet: elke keer als de schilder waar je al jaren voor werkt je komt vragen om in dienst te komen toch maar ‘nee’ zeggen. Het betekent ook niet: het hele seizoen voor die ene schilder werken, zo goed als geen eigen klussen doen en nooit wat veranderen aan het vaste tarief dat je met die schilder hebt afgesproken. Ik zou het nog flauw vinden als ze je dan schijnzelfstandige zouden noemen, want ik ben voor vrije keuze. Maar een beetje gelijk zouden ze wel hebben, ook al leg je goed geld opzij voor je oude dag en je verzekeringen.

Eén reactie op “Eigen baas? Maak het waar!

  • Zekers een lobby van de werkgeversvereniging en onze overheid hapt toe. Helaas deed de overheid niets rond 2008 toen er massa ontslagen waren en al die mensen in allerlei constructies werden geduwt. Nu komen dezelfde werkgevers weer mensen tekort dus nu komt er wel een wet en wie gaat die controleren??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


TNO onderzoekt impact van zwart geschilderde wiek

Publieksprijs NSVP stevent af op fotofinish

FD Gazelle Award voor Mavro International

Marlies van Wijhe gaat de VVVF voorzitten

Kors viert jubileum met open dag


Naar archief >