Blog

Watergedragen

Heilig Huisje 4
Dit buitenseizoen gebruiken wij buiten steeds meer watergedragen verf. Gewoon voor het reguliere schilderwerk. Ramen, deuren en kozijnen. Gebruiken de meeste schilders nu nog watergedragen verf veelal voor aftimmeringen en tuinhuisjes, wij zetten nu de stap naar het overige houtwerk. Vooral om de voordelen te benutten (zie Heilig Huisje 3) maar ook om alvast voor te sorteren voor de toekomst. Want dat schadelijk oplosmiddel uit de verf gaat is zeker, de vraag is alleen wanneer.

In gesprekken en mailwisselingen met mensen van diverse verffabrikanten blijkt ook dat deze aan het zoeken zijn naar watergedragen alternatieven voor hun oplosmiddelhoudende top buitenverven. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker en fossiel oplosmiddel in de verf is verre van dat. Het is eigenlijk een ingrediënt dat aan de uiteindelijke laag niets toevoegt, het verdampt ten slotte gewoon. Ongeveer een kwart van de liter buitenverf die je koopt is synthetisch oplosmiddel. Daar is zeker wat te winnen. Voor de atmosfeer en zeker ook voor de longen van de schilder. Dus, terpentine eruit, water er in. Klaar.

Toekomst
Afgelakt met watergedragen verf (Trimetal Permacryl AE Brillant)
Niet zo zeuren

Helaas is het niet zo eenvoudig. Al vind ik wel dat wij schilders wat minder moeten zeuren over gevoel in de kwast, droogt te snel of de mindere hoogglans. Dat station zijn we inmiddels voorbij. De noodzaak voor verandering is zo groot, dat we over deze onderwerpen niet meer mogen mekkeren. Belangrijkst is dat we de huidige onderhoudsintervallen van de top buitenverven gaan benaderen met watergedragen producten. En als dat lukt, hebben we heel wat gewonnen. Dan is kwastgevoel of super hoogglans niet meer relevant. Dan telt duurzaamheid vele malen zwaarder. En ook voor de gezondheid van de schilder zelf.

Toekomst

De ontwikkelingen gaan snel. Toeleveranciers van de verfindustrie zetten al vol in op watergedragen oplossingen. In het buitenland is het al gemeengoed. (Wij zijn een beetje een klein dorpje in het Romeinse Rijk). Hoe lang bestaat DemiDekk al? Dat product heeft zich al zeker bewezen. Zoiets moeten we in Nederland toch ook kunnen. Ik weet van een grote Nederlandse fabrikant, die erkent dat watergedragen de toekomst is, dat ze een veelbelovend watergedragen product voor buiten in ontwikkeling hebben. En als het bindmiddel dan ook nog eens voor een groot deel uit biobased grondstoffen gaat bestaan hebben we qua duurzaamheid en gezondheid hele grote stappen gezet. De pioniers in de verfmarkt hebben deze producten al op de plank staan. Copperant met de Pura lijn en ook Rigo met de nieuwe Toplin Aqua lijn. Beiden zijn mooie biobased hoogglans producten die buiten toegepast kunnen worden. Ze hebben nog niet de buitenduurzaamheid tot 10 jaar maar in gunstige situaties en zeker met de techniek van morgen komen ze al heel aardig in de buurt.

Duurzaam
Biobased en watergedragen, ook voor buiten

Over Richard Hoogstraten

Richard is al meer dan 15 jaar ondernemend in de schildersbranche. Kwam in 1994 als vakschilder van het Nimeto. Heeft ervaring als schilder, houtrot-instucteur, (verf)technisch adviseur, projectleider. Sinds 2013 is duurzaamheid het speerpunt geworden. Als ambassadeur voor milieuvriendelijk schilderen onderzoek Richard de praktische kant van duurzaamheid voor schildersbedrijven. Onder Blauw Vlas adviseert, schrijft en fotografeert hij er op los. Hiermee helpt hij collega schilders, groot en klein, gezonder en minder milieubelastend te werken. Helpt hij opdrachtgevers bij de het maken van de juiste, duurzame keuzes. En verzorgt de Richard fotografie van schilderwerk voor publicaties, social media en print.

Bekijk alle berichten van Richard Hoogstraten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.