Bouwspraak • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Bouwspraak


Schilder belandt in ziekenhuis door vallend object op bouwplaats. Schilder gewond door instortende steiger. Traumahelicopter opgeroepen voor schilder die van het dak valt. Zomaar een greep uit krantenberichten in het eerste half jaar van 2021. Uit cijfers van VCA Nederland blijkt dat 7,5 procent van alle schilders ooit te maken krijgt met een werkgerelateerd ongeluk. Met name op bouwplaatsen van grootschalige projecten, waar veel bouwspecialisten tegelijk aan het werk zijn, blijkt het nogal eens mis te gaan.

Veel ongevallen zijn hier, volgens deskundigen, te voorkomen door een betere onderlinge communicatie. Om dat op een heldere en eenduidige wijze te doen, is een uitdaging als je bedenkt dat werknemers op de projectlocatie vaak last hebben van omgevingslawaai. Daarnaast is Nederlands allang niet meer de enige taal op de bouwplaats.

Om die redenen introduceerden Bouwend Nederland, Aannemersfederatie Nederland, FNV Bouwen & Wonen, CNV Vakmensen en andere sectorpartijen twee jaar geleden Bouwspraak: een universele ‘taal’ om de veiligheid op de bouwplaats te vergroten.

Hoe het werkt? Door middel van simpele en herkenbare, ingestudeerde hand- en armgebaren kan iedereen op de bouwplaats of projectlocatie collega’s in een split-second attenderen op onveilige situaties.

Denk bijvoorbeeld aan gebaren voor: Help, Stop, Naar achteren/voren, Boven je, Onder je, Zorg voor ademhalings-, hoofd- en gehoorbescherming of valbeveiliging. Op www.bouwspraak.nl zijn de hand- en armgebaren in de talen Nederlands, Engels, Pools, Roemeens Bulgaars, Duits, Hongaars en Turks beschikbaar.

Om te zorgen dat Bouwspraak echt tussen de oren komt van vaklieden, is een nieuwe promotiecampagne gestart. In dat kader zijn twaalf korte (komische) video’s gemaakt waarin een bouwvakker met wisselend succes zijn best doet om Bouwspraak te leren.

In september volgt nog de lancering van een handige tool om alle hand- en armgebaren onder de knie te krijgen. Zo is Bouwspraak een mooie en eenvoudige oplossing om ongelukken op de projectlocatie te voorkomen. Iedere vakman actief op de bouwlocatie zou het moeten leren.


Deel via:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Van Wijk Verf gaat in Elma doen

Glas Award voor Depot Boijmans van Beuningen

Onderhoudsbedrijf Vios gaat op in Elk

CAO-onderhandelingen gestart tussen OHNL, LBV, FNV en CNV

SchildersVAKTV: Erik Winkler in de schilderswerkplaats


Naar archief >