Ga naar hoofdinhoud

Verf belangrijkste bron van microplastics in oceanen en rivieren


Een Zwitsers onderzoeksbureau concludeert in een rapport dat verf de grootste veroorzaker is van vervuiling van water met microplastics. Verf en coatings dragen meer bij aan het probleem dan producten waarvan dat al langer bekend was, zoals textiel en plastic producten.

Bij microplastics gaat het om deeltjes die kleiner zijn dan 5 millimeter in doorsnede. Waterzuiveringsinstallaties kunnen dit soort kleine deeltjes niet uit het water halen, en ze komen steeds meer in het milieu voor. Eerdere onderzoeken wezen tal van bronnen aan. Het Zwitserse instituut Environmental Action komt nu met cijfers dat de allergrootste veroorzaker van microplastics verven en coatings zijn. Ze zijn dat over de hele wereld, en het meeste in Zuid-oost Azië, de onderzoekers vermoeden dat dat komt doordat daar zowel veel nieuwbouw als sloop van zeeschepen is.

Toch is scheepsverf niet de belangrijkste bron. Dat zijn de ‘decoratieve coatings’ verven zoals die door schilders en door particulieren gebruikt worden (en die ook de grootste bulk vormen in de wereldwijde verfproductie).

De onderzoekers, die aangeven dat er weinig concrete cijfers bekend zijn en dat er dus met verschillende bandbreedtes gerekend moet worden, concluderen dat er jaarlijks 1857 kiloton microplastics door verf alleen in het milieu komt. Ruim 55 procent daarvan komt door ‘decorative coatings’.

Bij de schatting is ook de verf meegewogen die ongebruikt in het milieu komt. Dat zijn macroplastics die pas later vervallen tot microplastics. De ongebruikte verf maakt maar een derde deel uit van het totaal aan verf die in de oceanen en rivieren terecht komt. Dan gaat het om verfdeeltjes die vrij komen tijdens het appliceren van de verf, dus het schilderen of spuiten, verfdeeltjes die in het milieu komen tijdens het levensduur van de verflaag, door veroudering en verwering, en verf die in het milieu komt bij de einde levensduur van het geschilderde object.

Het rapport wil vooral de ernst van het probleem aangeven, een oplossing biedt het niet, behalve dat het pleit voor zeer zorgvuldig (well managed) omgaan met oude verf en verfdeeltjes en waar mogelijk het hergebruik van verf. Overigens erkennen de onderzoekers het nut van verf en coatings als beschermingsmiddel voor tal van objecten.

Lees het rapport (in het Engels) via deze link

2 reacties op “Verf belangrijkste bron van microplastics in oceanen en rivieren

 • René de Waal

  Voor dit probleem zijn reeds al oplossingen, een inmiddels groot aantal schilders verzamelen hun spoelwater leveren dit in bij een inzamelpunt of sturen dit direct naar CleanWaterGlobal.eu
  Er zijn in Nederland reeds meerdere inzamelpunten.

  M.vr.Groet,
  René de Waal
  De Waal & Molenschot
  Schilderwerken – Wand- & Plafondafwerking

 • Wij pleiten al jaren voor een terugkeer naar lijnzaadolieverf en minerale verf. Al die moderne ‘oplossingen’ zijn alleen maar goed voor de portemonnee van de verf-verkopende partij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


WTA-studiedag ‘Buitenverfsystemen op historische gebouwen’

Video | Kris Warger rapt zich kleurrijk uit de verf

RIGO Verffabriek overgenomen door Blanchon Group

Verf op Formule 1-auto’s moet eraan geloven

Zelfhelende verf nu ook in de ruimte mogelijk


Naar archief >