Ga naar hoofdinhoud

Schilderskampioen Amy gaat voor internationaal succes


De olympische gedachte? Daar doet Amy Bishop niet aan. Als zij meedoet aan een wedstrijd, wil ze winnen. Met resultaat, want vrijdag kroonde ze zich in Leeuwarden tot de nieuwe Nederlands kampioen schilderen. Nu wil ze een topnotering bij het EK in Graz.

Aan haar pose op de hoogste trede van het ereschavot was het al te zien: verbazing. ‘Hoe dan?’, vroeg Amy Bishop (20) zich af nadat ze bij Skills The Finals eerste was geworden. Zij had gezien wat juryvoorzitter Harrie Immink direct na de wedstrijd al bevestigde: de verschillen tussen de zes finalisten waren miniem.

Maandag heeft de verbazing plaatsgemaakt voor taart, toeters en bellen. SchildersVakopleiding Assen en ROC Drenthe staan uitgebreid stil bij de knappe prestatie die Amy heeft geleverd. Ook haar baas en leermeester van Eggink Schilderwerken uit Dieverbrug en klasgenoten vieren het feestje mee. Gebak zat, want per abuis is er een taart te veel aangerukt.

Amy Bishop, geflankeerd door nummer twee Veronica Natzijl en nummer drie Stijn Appel.

Amy kan het hebben, want ze gaat geregeld naar de sportschool. Wat ze doet, doet ze met een zeker fanatisme. Dat geldt ook voor haar vak. In de WTC Expo, de hal waar studenten van tientallen middelbare beroepsopleidingen tegen elkaar streden, kon ze deze eigenschap goed gebruiken. Niet alleen uiterste precisie was vereist, de opdrachten moesten ook nog eens binnen afzienbare tijd worden uitgevoerd.

Rekenwerk

‘Petje af dat je in zo’n omgeving rustig blijft’, zegt Matthijs Wierts, directeur van de Schildersvakopleiding in Assen. ‘Nee, ik heb geen probleem met stress’, beaamt Amy. ‘Ik vond het supergaaf om in zo’n grote hal aan het werk te zijn. Veel mensen die langskomen, vragen stellen, complimenten geven.’ Moeilijkste onderdeel was de geheime opdracht, waarbij de finalisten een ontwerp op schaal natekenden en inschilderden. Veel rekenwerk. Amy: ‘Het moest tot op de millimeter nauwkeurig kloppen.’

Vorig jaar won ze de vakwedstrijd op haar eigen school. Beloning: een afvaardiging naar het NK. ‘Kijken of ik kan winnen’, was de insteek van Amy. ‘Volgens mij heb ik het aardig ver geschopt’, zegt ze nu. Haar vader, moeder, opa, oma en leerbedrijf waren er getuige van. Het feestje is gevierd – ook thuis in Dwingeloo – en Amy gaat weer over tot de orde van de dag. Bovendien lonkt een nieuw doel: ‘Bij Euroskills hoop ik minimaal in de top drie te eindigen.’

Tijdens Skills The Finals waren snelheid én precisie vereist.
(Foto’s: Wouter Mooij en Instagram)

Mentaal sterk

Wierts is positief over de kansen van zijn student. ‘Amy heeft een creatieve inslag, is vaktechnisch heel goed en heeft talent voor decoratief werk. Dat laatste is moeilijk te leren, het moet in je zitten, maar je hebt het wel nodig om de strijd aan te gaan met Duitstalige landen en landen rond de Middellandse Zee. Bovendien is Amy mentaal heel sterk. Ze staat haar mannetje.’ Ander voordeel is dat ze vloeiend Engels spreekt, te danken aan haar Canadese vader.

Wat het resultaat in Oostenrijk (16-20 september) ook wordt, de nationale winst van Amy Bishop is volgens Wierts al een enorme oppepper voor het schildersvak. ‘Wij dragen dat niet zo uit. Noem het Noord-Nederlandse bescheidenheid. Maar Amy en de school mogen trots zijn op deze prestatie.’

WTC Expo Leeuwarden, strijdtoneel van de beroepenwedstrijden 2020.

SchildersVAKTV maakte een reportage tijdens de laatste finaledag van Skills Heroes. Bekijk de beelden hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Joni Hendrix krijgt de leiding over vijf Schildersvakopleidingen

Anne Eerdman gaat naar het EK schilderen

Anne Eerdman in wachtkamer voor EK

Video | Schilderen onder toeziend oog van de majesteit

Anne Eerdman gekroond tot Nederlands kampioen schilderen


Naar archief >