Ga naar hoofdinhoud

’s Lands grootste glas-in-betonkunstwerk door sloop bedreigd


De Werkgroep Monumentale Kunst van Heemschut pleit voor behoud van 's lands grootste glas-in-betonkunstwerk in het trappenhuis van het Belastingkantoor in Leiden, op de bestaande locatie.

Dit betonkunstwerk, in 1966 gemaakt door monumentaal kunstenaar Jan Meine Jansen, beslaat liefst 5 verdiepingen, maar wordt nu door de aanstaande sloop van het kantoor bedreigd met vernietiging.

Samen met Historische Vereniging Oud Leiden (HVOL) heeft de landelijke erfgoedvereniging Heemschut daarom nu een alternatief bouwplan opgesteld.

In dit plan wordt voorgesteld om één van de nieuwe woonblokken te verplaatsen. Zo kan het kunstwerk op de huidige plek blijven staan: relatief eenvoudig én kostenbesparend.

Bovendien is er in het aangepaste bouwplan meer ruimte voor groen en behoudt de Leidse nieuwbouwwijk een iconisch kunstwerk voor haar bewoners, stelt Heemschut.

Heemschut en HVOL sloegen eerder al alarm over ernstig bedreigde kunstwerk. In 2021 benadrukte gemeente Leiden nog dat het kunstwerk zou worden opgenomen in de nieuwbouwplannen. Uit het bestemmingsplan bleek echter dat de gemeente demontage en herplaatsing te duur vindt.

Heemschut en HVOL hebben het alternatieve bouwplan voorgelegd aan wethouder Julius Terpstra. Terpstra deed nog geen toezeggingen, maar beloofde het idee verder te bestuderen.

Lees hier het alternatieve bouwplan en pleidooi voor het behoud van het kunstwerk Glas in Beton.

Over Glas in Beton

Glas in Beton (1966) is een topstuk van de monumentale kunst uit de wederopbouwperiode in Leiden en Nederland. Met haar voornamelijk primaire kleurgebruik en rechte lijnen is het kunstwerk een ode aan De Stijl, een kunststroming die tevens in Leiden haar oorsprong vindt.

Het kunstwerk meet 17.40 x 7.40 meter. Op een zonnige dag werpt het kunstwerk prachtige lichtprojecties op de achterliggende ruimte.

Ook het onderzoeksrapport van Yteke Spoelstra, Allard Meine Jansen en Wolter Meine Jansen (in opdracht van gemeente Leiden) bevestigt de unieke waarde van het kunstwerk.

Foto’s: Heemschut

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Grote Kerk Alkmaar krijgt enorm glas-in-lood raam

Video | Gronings monument vergt multidisciplinair herstel

Sneeuw en vorst maken schilders creatief

Video | Cloïn knapt monumentale Bergse voorgevel op

Schilderen op ‘het dak van Zwolle’ (video)


Naar archief >