Ga naar hoofdinhoud

Plan om zzp’er vestigingsadres te laten afschermen


Eigenaren van eenmanszaken kunnen straks waarschijnlijk hun vestigingsadres laten afschermen in het handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK), meldt onder meer de NOS. Wel moeten ondernemers een alternatief postadres registreren, zoals een postbus.

Dat staat in een voorstel van minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat dat vorige week naar de Tweede Kamer is gestuurd. Het is bedoeld om de privacy en veiligheid van ondernemers te vergroten. In september wordt het besproken met belanghebbenden waarna het – mits er geen problemen zijn – wordt uitgewerkt.

Sinds dit jaar kunnen woonadressen al worden afgeschermd in het handelsregister, maar voor zelfstandigen zonder personeel zijn het woonadres en het vestigingsadres van hun bedrijf vaak hetzelfde. Je vestigingsadres laten afschermen kan nu al door zelf contact op te nemen met de Kamer van Koophandel en aan te geven dat je wordt bedreigd, of daar bang voor bent. Adriaansens wil ook dat van alle ondernemers de telefoonnummers en e-mailadressen niet meer openbaar zijn.

Daarnaast komt er, als het aan haar ligt, een verbod op commercieel gebruik van gegevens in het Handelsregister. Deze gegevens zijn dan wel nog in te zien door overheidsorganisaties of beroepsgroepen die daar wettelijk toestemming voor hebben, zoals de Belastingdienst, advocaten en deurwaarders. VvE’s (Verenigingen van Eigenaars van appartementen) worden verregaand afgeschermd en het commercieel gebruik van gegevens uit het Handelsregister wordt verboden.

De minister denkt met deze voorstellen tegemoet te komen aan ‘een breed geuite maatschappelijke en politieke wens’. Eerder dit jaar zei Adriaansens nog dat de mogelijkheid om voor iedereen het vestigingsadres af te schermen te ver ging, omdat openbaarheid bijdraagt aan de bestrijding van misbruik. Nu komt zij dus toch met een voorstel om adresgegevens volledig af te schermen.

Het is volgens haar wel belangrijk om andere zaken in gang te zetten, zoals openbare registratie van door de rechter opgelegde bestuursverboden. Hierdoor zouden veroordeelde fraudeurs moelijker kunnen doorgaan.

Ook private organisaties gebruiken gegevens uit het Handelsregister. Nu kan dat vaak op basis van openbare informatie. Waar dat straks niet meer volstaat, schrijft de minister, moeten organisaties geautoriseerd worden om ook de niet-openbare gegevens te gebruiken of te zoeken op natuurlijke personen. ‘Voor de aanpak van fraude en fouten moeten bestuursorganen bij de KVK melding doen van afwijkingen die zij zien tussen de gegevens en de informatie uit andere bronnen.’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Kabinet tornt mogelijk aan zelfstandigenaftrek

‘Zzp’er aantrekkelijker dan uitzendkracht’

Controle op schijnzelfstandigheid uiterlijk 2025 hervat

De Betere Schilder: ‘Recordaantal schildersbedrijven’

‘Flex’ aan banden en uitzendwerk gelimiteerd


Naar archief >