Actueel

De gemeente Tilburg, NedTrain en het Spoorwegmuseum hebben bij honderden mensen ‘onnodig leed’ veroorzaakt. Zij verdienen een compensatieregeling, gerelateerd aan de ernst van de gezondheidsklachten die ze opliepen. Dat concludeert een onafhankelijke commissie.

De Onafhankelijke Onderzoekscommissie Tilburg chroom-6, onder leiding van Peter van der Velden, trekt een serie ernstige conclusies over de gang van zaken rond de locatie tROM/NedTrain in Tilburg, waar langdurig werklozen te werk werden gesteld bij het opknappen van oude treinstellen. De verf op treinstellen, deels bedoeld voor het Spoorwegmuseum, bevatte het uiterst giftige chroom-6, de werknemers werden onvoldoende tegen de risico’s daarvan beschermd. Velen van hen kampen dan ook met gezondheidsklachten.

In het rapport, dat ‘Door het stof’ heet, krijgen zeer veel partijen een veeg uit de pan. De gemeente Tilburg krijgt de hoofdschuld. Zij was immers de werkgever van te werk gestelden. Er was een overeenkomst met NedTrain en het Spoorwegmuseum dat er voor arbeidsveiligheid gezorgd zou worden. Daar heeft men zich in de praktijk niet aan gehouden en veel instanties (waaronder adviesbureau’s en de Arbeidsinspectie) hebben het niet of onvoldoende gesignaleerd. Maar de gemeente is aansprakelijk voor het leed en moet, volgens de commissie, de slachtoffers naar rato van de gezondheidsschade compensatie betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.