Ga naar hoofdinhoud

Koning opent depot dat Glas Award 2021 won


Koning Willem-Alexander opent vrijdag 5 november Depot Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Dit unieke pand, waarvan de buitenzijde is bekleed met 1.664 spiegelpanelen die het bijbehorende museum en de binnenstad weerspiegelen, won in september de landelijke Glas Award 2021.

Foto: Museum Boijmans van Beuningen

De koning opent het Depot, waarna het gebouw en de collectie toegankelijk worden voor de eerste groepen bezoekers.

Vervolgens krijgt hij een rondleiding langs onder meer de houtwerkplaats, het schilderijendepot, een restauratieatelier, studiezalen en een particuliere collectie. Tevens spreekt hij met medewerkers van Boijmans Van Beuningen, de architecten van het gebouw en met overige gebruikers van het pand.

Depot Boijmans Van Beuningen  is een rond, schaalvormig gebouw, 40 meter hoog en 60 meter in doorsnee en in totaal 15000 vierkante meter groot. Het is het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld en ontworpen door architectenbureau MVRDV. Het depot biedt de bezoeker een blik achter de schermen van de museumwereld en toont wat er komt kijken bij het onderhouden en verzorgen van een kunstcollectie.

Alle kunstwerken worden opgeslagen voor het oog van de bezoeker. Doorgaans tonen musea slechts zes tot tien procent van hun collecties. Museum Boijmans Van Beuningen is momenteel gesloten vanwege een grootschalige renovatie en vernieuwing en opent naar verwachting in 2028.

De kunstdepots in de museumkelders waren onveilig, vol en gedateerd. De kunst werd daarom voor de sluiting in 2019 al opgeslagen in vijf externe depots. Het bleek geen optie om de kostbare collectie van ruim 151.000 kunstwerken later opnieuw te bewaren onder het museum. De oplossing werd een extern depot.

Vanwege het unieke (glazen) ontwerp kende Bouwend Nederland Vakgroep GLAS dit project in september de prestigieuze Glas Award toe.

In Eisma’s Schildersblad nummer 10, dat volgende week verschijnt maar nu al online te lezen is, lees u meer over het glas op de buitenschil van Depot Boijmans Van Beuningen en de finale van de Glas Award 2021.

Na de opening krijgt de koning een rondleiding door het Depot.
Foto:RVD – Martijn Beekman

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Glas Award voor Depot Boijmans van Beuningen

Cursus ‘saneren asbesthoudende beglazingskit’

Nominaties Glas Award 2021 bekend

Vakgroep GLAS start bokkenproject

2022 wordt VN Internationaal Jaar van het glas


Naar archief >