Glas Award voor Depot Boijmans van Beuningen • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Glas Award voor Depot Boijmans van Beuningen


Het project Depot Boijmans van Beuningen in Rotterdam, ingestuurd door ABT ingenieurs, is op donderdag 16 september tot winnaar van de Glas Award 2021 uitgeroepen. De Innovatie award voor grensverleggende projecten ging naar The Looking Glass van Octatube. Atelier Lysippe sleepte de Aanmoedigingsprijs in de wacht met haar glassculptuur ‘Waterjonkvrouw’.

“Ik ben hartstikke trots dat we de Glas Award hebben gewonnen”, zegt Arjen Ketting. Hij is associate architect en duurzaamheidsexpert bij architectenbureau MVRDV.

Ketting was in de voorbije zeven jaar als projectleider betrokken bij het glasproject Depot Boijmans van Beuningen van ABT Ingenieurs. “Voor mij is dit persoonlijk tot nu toe ook het mooiste project waaraan ik gewerkt heb. Dit gebouw is uniek in de wereld. Ook vanuit het buitenland is er inmiddels veel interesse voor dit bijzondere ontwerp.”

Bouwend Nederland Vakgroep GLAS reikte voor de 10e keer de prestigieuze Glas Award uit. Vijf projecten waren genomineerd uit 24 inzendingen. De strijd was een nek aan nek race. Uiteindelijk sleepte het eerste publiekstoegankelijke kunstdepot ter wereld de award in de wacht.

De uitreiking van de Glas Award en de andere twee prijzen vond plaats in besloten kring in het Bouwhuis te Zoetermeer en was online te volgen via glasaward.nl. Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland, overhandigde de Glas Award aan ABT. Niels Schreuder, voorzitter van Vakgroep GLAS, deelde de Innovatie Award en de Aanmoedigingsprijs uit.

De onafhankelijke jury van de Glas Award werd gevormd door: Peter van Rhede (voorzitter), Peter van Dijk van Kenniscentrum Glas, Edwin Groot van Stichting Klantgericht Bouwen, Mathijs van de Vliet van Adviesbureau Köhler Peutz BV en Jan Belis van de Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur van de Universiteit Gent.

Bij de jury stond met 23% van de stemmen het Kantoorgebouw Pharos in Hoofddorp bovenaan. Het ontwerp van Cube architecten is gerealiseerd door Pilkington Nederland en partners. Kenmerkend voor de innovatieve duurzaamheidsoplossingen in het ontwerp zijn smartwindow componenten die energie opwekken. Ook zijn ze uitgerust met sensoren die gevelfuncties kunnen aansturen voor een aangenaam klimaat. Het Boijmans Depot kreeg van de jury 20% van de stemmen, maar de stemming door de leden was doorslaggevend.

In het midden v.l.n.r. Arjen Ketting ( MVRDV) en Rowan van Wely (ABT), die de Glas Award hebben ontvangen voor hun Depot-project. Links Maxime Verhagen en rechts juryvoorzitter Peter van Rhede (Foto’s: Broer Feenstra)
UITSLAG GLAS AWARD 2021
  LedenJury
1 Depot Boijmans van Beuningen, Rotterdam27%20%
2 The Looking Glass, PC Hooftstraat, Amsterdam22%20%
3 Fietsenstalling KJ Plein, Den Haag21%17%
4 Kantoorgebouw Pharos, Hoofddorp15%23%
5 St. Nicolaaskerk, Denekamp15%20%

Depot Boijmans Van Beuningen

Het winnende project, Depot Boijmans Van Beuningen, is een rond, schaalvormig gebouw, 40 meter hoog en 60 meter in doorsnee, totaal 15000 m2 (bvo). Het is het eerste publiekstoegankelijke kunstdepot ter wereld. Door gebruik te maken van optimalisatiemodellen is er een model gemaakt waarmee de optimale technische vorm van de gevel is gevonden. De gevel bestaat uit 64 segmenten en 26 rijen; er zijn 26 unieke sferisch gebogen glazen panelen in het project aanwezig.

Door intensief contact met gevelbouwers, glasleveranciers en glasbuigers is getest of het innovatieve ontwerp ook maakbaar is. Er zijn verschillende glasmonsters gemaakt om tot een paneel met de juiste glaskleur en spiegeling te komen. Bij de gevelopbouw zijn als eerste de ankerstaven geplaatst. Na de plaatsing van de rvs-consoles op de ankerstaven is de gevel geïsoleerd. Vervolgens zijn de haakplaten gemonteerd waaraan de glaspanelen zijn opgehangen. Omdat de gemeente Rotterdam voorschrijft dat voor verlijmde panelen een tweede draagweg aanwezig is, zijn er zwarte “handjes” aan het aluminium frame gemonteerd die het spiegelpaneel ‘opsluiten’ als zekering.

Depot Boijmans
Depot Boijmans Van Beuningen (Foto: Ossip van Duivenbode)

Om geen spiegeling richting het naastgelegen Erasmus Medisch Centrum te krijgen is er een “wolk” van matte folie op de gevel aangebracht. De ramen en deuren in de gevel volgen ook de bolvorm. Bijzonder vooral zijn de zwaai-zwenk-deuren: deuren die in gesloten toestand verzonken zijn in de gevel en bij het openen bewegen als bus-deuren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Koning opent depot dat Glas Award 2021 won

Nominaties Glas Award 2021 bekend

Schrijf je in voor de Glas Award


Naar archief >