Iconisch hekwerk krijgt grondige schilderbeurt • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Iconisch hekwerk krijgt grondige schilderbeurt


Amersfoorters moeten het tot half april stellen zonder het iconische hek rond het Juliana van Stolbergpark. SRO Amersfoort heeft de stalen afscheiding gedemonteerd om onder handen genomen te kunnen worden door Midcoat uit Soest.

Bron: Google Street View

Het 120 meter lange hekwerk aan de Leusderweg vertoont op meerdere plekken roestvorming en de toplaag bladdert af. Daarom was het na jaren van oppervlakkig schilderonderhoud hoog tijd voor een grondige beurt. De laatste restauratie dateert van begin jaren tachtig.

Laboratoriumonderzoek wees uit dat de eerste en oudste lagen op het rijksmonumentale hek zware metalen bevatten. Om dit goed te verwijderen en de nieuwe verf aan te brengen is ervoor gekozen de hekken te laten behandelen in de werkplaats van Midcoat. Bovendien gaat het verwijderen van verflagen in een werkplaats makkelijker dan in de buitenlucht omdat het staalwerk gestraald moet worden. Dit veroorzaakt stof en lawaai.

‘Na het stralen gaan we de hekken schooperen’, vertelt eigenaar Ron Wolfsen van Midcoat. ‘Dat betekent dat we er een beschermende zinklaag thermisch op zetten. Daarmee ga je roestvorming tegen.’ Vervolgens spuit zijn bedrijf een 2K-coating van Hempel op de hekken.

Hoelang de stalen afscheiding straks weer mee kan? ‘Minimaal 25 jaar’, klinkt het zelfverzekerd uit de mond van Wolfsen. ‘Hoewel de coating natuurlijk wel eerder dof wordt en een kleine schilderbeurt zal kunnen gebruiken.’

Bron: Indebuurt.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Hempel op overnamepad koopt Wattyl

Video | Kerk schilderen maakt sportschool overbodig

SchildersVAKTV | West BV houdt treinstations fris


Naar archief >