FNV: 'Protocol bouw wordt onvoldoende nageleefd' • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

FNV: ‘Protocol bouw wordt onvoldoende nageleefd’


Ondanks een sectorbreed afgesproken protocol wijst FNV-onderzoek onder ruim 1.000 werknemers in de bouw uit dat 36 procent zich niet aan de RIVM-afstandsregel van anderhalve meter kan houden. Bij 19 procent zijn geen maatregelen getroffen.

FNV wil daarom dat de inspectie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaat controleren en handhaven. “De anderhalvemeter-economie is op dit moment een feit, dus beschermende maatregelen voor werknemers zijn nog steeds hard nodig”, zegt Peter Roos, FNV-bestuurder Bouwen en Wonen. ‘Ook willen we dat de arbeidsinspectie gaat controleren en handhaven.’

FNV Bouwen en Wonen deed onderzoek naar de werkervaringen van werknemers in de bouw. Aan het onderzoek hebben ruim 1.000 mensen meegedaan, zowel leden als niet-leden van de FNV. De meeste deelnemers vallen onder de cao Bouw en Infra en de cao Woondiensten.

Protocol aangescherpt
Twee weken geleden is het protocol ‘Samen veilig doorwerken’ nog aangescherpt om te zorgen voor veiligere werksituaties in de bouw. In de praktijk blijkt dat veel werkgevers en werknemers zich niet aan het protocol houden, of dit niet kunnen.


“Het 1,5 meter afstand houden en handen wassen gaat niet goed. Zo vertellen te veel mensen in het onderzoek dat er te weinig voorzieningen aanwezig zijn om bijvoorbeeld op goede wijze hun handen te kunnen wassen”, zegt Roos.

Strenger naleven
“Uit het onderzoek blijkt dat regels veel strenger moeten worden nageleefd en gehandhaafd om te kunnen blijven doorwerken”, stelt Roos. 64 procent van respondenten zegt dat hun werkgever de coronacrisis heel serieus neemt. Toch zegt 14 procent van de werknemers dat dit bij hun werkgever niet het geval is. Bij 19 procent van de respondenten van de bedrijven zijn geen passende maatregelen getroffen. Volgens 23 procent worden maatregelen uit het protocol niet nageleefd.


Flexkrachten weggestuurd
Flexwerkers en uitzendkrachten worden volgens een kwart van de respondenten weggestuurd bij hun werkgever. Een respondent schreef: “Ik ben zelf een uitzendkracht. En ik heb al meegemaakt dat bij een bouwbedrijf waar ik aan het werk was, alle inleenkrachten zijn weggestuurd…”

Reizen
In het aangescherpte protocol staat de afspraak om alleen te reizen en als dat echt niet kan de 1,5 meter afstand aan te houden tijdens de reis. Het lukt 76 procent van de respondenten om voldoende afstand te houden. Bij 11 procent lukt dit niet of nauwelijks. Ook blijkt uit het onderzoek dat ruim de helft van de deelnemers nu alleen naar het werk reist. 40 procent reist met twee personen naar het werk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Adaptics test schilders thuis (en snel) op corona

Ondernemersorganisaties: ‘Help een tweede lockdown voorkomen’

ING: Bouwproductie krimpt volgend jaar 5 procent

Nieuwe versie protocol Samen Veilig Doorwerken

Coronaproof werken met toevoeging in RI&E


Naar archief >