Ga naar hoofdinhoud

Failliet Pruis Schilderwerken maakt doorstart


Het klinkt als een echo uit de bouwcrisis van pakweg tien jaar geleden. Schildersbedrijf failliet, dat maken we in de huidige hoogconjunctuur niet vaak mee. Toch is het gerenommeerde Pruis Schilderwerken uit ’t Harde eind vorige maand op de fles gegaan. Wel komt er een doorstart, waardoor de circa 25 schilders en glaszetters van het Veluwse bedrijf verzekerd blijven van werk.

Dat blijkt uit berichtgeving van dagblad de Stentor. ‘De coronaperiode heeft het bedrijf geen goed gedaan’ zegt de nieuwe eigenaar Stijn Agelink. ‘Dit komt mede doordat schilderwerkzaamheden in ziekenhuizen, zorginstellingen en de woningbouw toen volledig zijn weggevallen.’

Opmerkelijk: in de coronaperiode bulkten veel schildersbedrijven juist van het werk. Maar volgens curator Frank Kuiper waren de schilders van Pruis maanden niet welkom bij ziekenhuis Isala in Zwolle, een grote opdrachtgever. ‘Daarnaast kwamen grote bouwprojecten door de stikstofcrisis stil te liggen.’ Wel had het projectmanagement in de ogen van Eugène Zwerink, de compagnon van Stijn Agelink, ‘wat scherper gekund.’

Volgens Kuiper hebben de vorige eigenaren, de broers Van Olst, het faillissement zelf aangevraagd. De totale schuldenlast zou 7,5 ton bedragen. Joachim van Olst trok zich eind vorig jaar al terug uit het bestuur van brancheorganisatie OnderhoudNL. Zes jaar geleden gaf hij Pruis zelf nog een doorstart, met zijn broer, nadat het bedrijf onder leiding van hun vader Koos ook al failliet was gegaan.

Vier serieuze partijen waren deze keer in de race voor een overname of doorstart. Agelink en Zwerink – eigenaren van respectievelijk Van Asselt Schilder- en Vastgoedonderhoud en Euschi – trokken uiteindelijk aan het langste eind. Zij laten de in 1930 opgerichte onderneming verder gaan onder de naam Pruis Schilder en Vastgoedonderhoud.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Raw Paints leed al jaren flinke verliezen

Poederverffabrikant RAW Paints failliet

AkzoNobel gaat mogelijk banen schrappen

Eiffeltoren kampt met achterstallig onderhoud

Schilders blijven achter bij groei


Naar archief >