Corona: Overheidsprotocol Samen veilig doorwerken • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Corona: Overheidsprotocol Samen veilig doorwerken


De Rijksoverheid, brancheorganisaties en vakbonden in de bouw- en technieksector hebben een gezamenlijk protocol opgesteld om het doorwerken op bouw- en onderhoudsprojecten mogelijk te maken.

Vooral de vakbonden FNV en CNV trokken afgelopen week aan de bel na verontruste klachten van hun leden: er zou op bouwplaatsen niet volgens de regels van de RIVM gewerkt worden. Daardoor zou de kans op verspreiding van het coronavirus te groot zijn.

De Rijksoverheid is nu, samen met Bouwend Nederland, een aantal andere organisaties waaronder OnderhoudNL en de vakbonden FNV en CNV tot een protocol ‘Samen veilig doorwerken‘ gekomen. Daarin staat onder andere dat iedereen zo veel mogelijk zelfstandig naar het werk moet komen, dat er in kleine teams gewerkt wordt en 1,5 meter afstand wordt gehouden, ook bij werkoverleg en bij de schaft. Ook bij mensen binnen werken mag, volgens het protocol, zolang die mensen maar in een andere ruimte kunnen zijn dan de werklieden en de werklieden niet ziek zijn. Op het werk verschijnen met verkoudheids- en griepverschijnselen is natuurlijk sowieso uit den boze.

In het protocol is ook sprake van een controleur op bouwplaatsen die specifiek toeziet op de maatregelen en van een meldpunt voor medewerkers die zich zorgen maken over een bepaalde werksituatie.


Wat de voortgang van de bouwwerkzaamheden betreft doet de overheid ook meteen een oproep aan overheden en gemeenten om bouwvergunningen te blijven verlenen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Adaptics test schilders thuis (en snel) op corona

Ondernemersorganisaties: ‘Help een tweede lockdown voorkomen’

Coronaproof werken met toevoeging in RI&E

‘Scherm tussen bestuurder en bijrijder mag niet’

PPG en AkzoNobel melden zware omzetverliezen


Naar archief >